Mišljenje

Odgovor na večno dilemo o tem, ali je tek zdrav in koristen

Če tečeš, se poškoduješ. Če želiš shujšati, nikar ne izberi teka, saj tek celo redi. Tečejo samo tisti, ki bežijo pred problemi.

Z atletiko in tekom bi se morali ukvarjati vsi športniki, saj so to osnove. Tek po prstih je najboljša izbira, če se ne želiš poškodovati in biti hkrati ekonomičen. Tek je poceni in zdrav.

Vse zgoraj naštete trditve, ki mimogrede niso moje, so relativne. RELATIVNE…

Tako kot vse ostale, ki jih srečamo v našem življenju. Ne gre pozabiti, da ima vsaka palica vedno dva konca, četudi enega odrežemo.

In ne, tega prispevka nisem napisal z namenom, da opredelim, kaj je prav in kaj ne, zato naj mogoče koga izmed vas že zdaj razočaram, da naštevanje izrazitih prednosti in slabosti teka tokrat odpade. Takšno pisanje bi preusmerjalo pozornost le na dva različna pola in ne bi opisovalo cele palice oziroma človeka, ki teče.

Ponavadi, ko se pogovarjamo o teku, imamo v mislih nekoga, ki teče. Mar ne? Ali kje obstaja samo tek kot tak (brez tekača)?

Osebno se tako kot vedno raje ustavim pri opazovanju cele situacije in to bi rad storil tudi tokrat.

Kakorkoli, tek sam po sebi ni ne zdrav in ne nevaren. Mi smo tisti, ki izbiramo, kaj se nam bo z njim zgodilo. Zato se bo, preden kadarkoli govorimo o prednostih ali slabostih, smiselno vprašati »Kdo je tisti, ki teče?«.

V primeru, da se nam kaj nezaželenega resnično zgodi, bi bilo za to kriviti tek enako, kot da bi na zavarovalnici zahtevali odškodnino, ker nam je drevo, ki sicer stoji ob cesti nenadoma skočilo pred avto. 

Prav tako se tudi koristi ne zgodijo kar same od sebe. Če jih želimo občutiti, je v tek potrebno investirati in kot vemo je vsaka investicija deloma tvegana. Ne zagotavlja nam nujno želenega rezultata oziroma še več, na poti do tja se lahko srečamo še s kakšno manj prijetno izkušnjo.

Ne glede na vse pa je napredek možno doseči le z različnimi izkušnjami. S tistimi na eni strani pola (negativnimi) kot s tistimi na drugi strani (pozitivnimi). Sčasoma lahko ugotovimo, da gre praktično za eno in isto stvar ter da eno ne more obstajati brez drugega.

Seveda pa si na naši poti želimo čim manj takih izkušenj, ki nas lahko resneje omejijo pri tekaškem udejstvovanju, zato ni odveč, če se teka ali pa katerekoli druge gibalne aktivnosti lotimo z zavedanjem in s poštenostjo do sebe.

Po različnih izkušnjah sodeč se mi zdi, da se ravno na tem mestu največkrat zatakne. Zakaj?

Ali posameznik teče le po občutku, ki ga je že davno izgubil ali ga zaradi neizkušenosti sploh ni pridobil, ali pa niti malo ne posluša sebe in skuša prenesti vse zahteve, ki jih je sposobna prenesti pisana ali izgovorjena beseda.

Vemo pa, kako je z besedami. Z besedo voda se ni moč odžejati, pa tudi zaradi besede kruh nismo nič kaj bolj siti.

Mogoče se vse zgoraj napisano sliši preveč teoretično ali celo filozofsko, zato bi rad predstavil, kako je vse skupaj videti še v praksi.

Torej, ko so se pred kratkim na moj tekaški program prijavili tekači z različnimi cilji, potrebami, omejitvami in različnim trenutnim stanjem, praktično nobeden izmed njih ni točno vedel kaj se jim bo dogajalo skozi program in kaj se jim bo zgodilo ob koncu programa.

Ne gre za to, da so lahko ob koncu programa nekateri izmed njih določeno razdaljo pretekli tudi do 40 min hitreje, kot je bilo za pričakovati po prvih meritvah, ali da so sploh prvič v življenju pretekli 10 ali 21 km, temveč za (vsaj zame) veliko večje stvari. 

Skozi tek so bolje spoznali sebe, svoj srčni utrip v mirovanju, svojo maksimalno frekvenco srca, različne tekaške hitrosti, kako optimizirati tekaško tehniko, katero hrano je bolje izbrati pred in katero po teku, kako ustrezneje dihati, kako si organizirati čas, kako postaviti prioritete in še kaj bi se našlo.

Da ne bo pomote, ne pravim, da je tek čudežni eliksir in da morajo vsi postati tekači ali pa da je nujno potrebno slediti enemu izmed tekaških programov, če obstaja želja po večnem življenju in razsvetljenju. Tek je bil v tem primeru le orodje za dosego določenih ciljev.

Vemo pa, da lahko orodje, kot je na primer nož, lačnemu otroku odreže kos kruha, ob nepremišljeni rabi pa ustvari vbodno rano.

Kar želim povedati je, da v kolikor želimo karkoli doseči, potrebujemo izkušnjo z vizijo in določenimi strategijami. Vizijo predstavljajo realni cilji, strategijo pa upoštevanje trenutnega stanja in sistematičnost ob postopnosti.

Skratka, ne glede na cilj ali željo, ki ga/jo imamo, je potrebno najprej ugotoviti, ali je realen/na, nato pa individualno upoštevati in prilagajati vsa sredstva na poti do tja. Tako sem pred začetkom programa najprej od vsakega posameznika izvedel, kaj so njegovi cilji, omejitve in trenutno stanje, šele nato pa smo individualno prilagajali tudi tekaški program in treninge znotraj njega.

Rezultati so bili le posledica vztrajnosti posameznikov in želje po učenju.

Vendar kot že omenjeno, tek ni nujno najboljša izbira za vse.

AMPAK, ne glede na izbrano gibalno aktivnost vam ta prispevek lahko pomaga bolje razumeti, kako naj bi se je lotevali. Zato, če se ukvarjate s čim drugim namesto s tekom, besedo tek le zamenjajte z vašo izbiro gibalne aktivnosti in verjamem, da boste dobili popolnoma nov pogled na vaše gibalne aktivnosti in poleg tega verjetno tudi več možnosti za dosego želenega cilja.

Aja, tokrat sem nekoliko več tekel tudi sam. Glede na to, da nisem popolnoma predan teku in teka ne morem označiti za nekaj, kar bi v življenju najraje počel, sem vseeno znotraj omenjenega tekaškega programa (ponovno) srečal določena spoznanja.

Po prvem pretečenem polmaratonu lahko rečem:

1. Ob ustrezni (pred)pripravi rezultati nikoli ne izostanejo.

Ko omenjam rezultat, mislim na vse, kar se je dogajalo pred, med in po teku na 21 km. Mislim tudi na to, da po »finalnem« teku skoraj sploh ne bi opazil, da sem z njim opravil, če se mi ne bi bele nogavice umazale in naslednji dan ne bi občutil malo več sile težnosti.

Mimogrede, nekje sem slišal, da so bele nogavice ena najboljših izbir za športne aktivnosti, saj bolje vidiš, kdaj se umažejo in kdaj jih je potrebno menjati. Žal pri ostalih to ni tako očitno :).

2. Tek ne pomeni nujno bežanja pred problemi, temveč lahko predstavlja enega izmed nešteto gibalnih orodij, s katerim ostale življenjske izzive še uspešneje rešujemo.

Nobeno gibanje kot tako samo po sebi ne koristi (ali ne škodi). Koristilo bo takrat, ko bomo upoštevali vsaj še ustrezen nivo kvalitete in količine gibanja, primeren kalorični in hranilni vnos ter zadostno kvaliteto in količino počitka.

Če je tek kot gibalno orodje umeščen znotraj kvalitetnega tekaškega programa, ki ima še druge cilje kot pa zgolj to, da samo pretečemo določeno razdaljo, lahko pripomore k boljšemu zaznavanju sebe in okolice.

Lahko vpliva na boljšo organizacijo časa, na učinkovitejše postavljanje prioritet, disciplino, motivacijo in sprostitev. Torej na vse, kar potrebujemo tudi na drugih področjih življenja.

3. Tek je lahko meditacija

Že nekaj časa vemo, da ima meditativno stanje nešteto koristi. Meditirajo mnogi uspešni ljudje.

In ja, meditiramo lahko tudi med tekom. Seveda pa je predpogoj za to ustrezna tehnika teka in odsotnost odvečnih misli ter področij, ki kličejo po pozornosti. Je to lahko doseči? Niti ne…

Kljub temu pa tek ni nič kaj manj primeren za meditacijo kot sedenje, saj ima nekdo lahko več težav z umiritvijo misli med sedenjem ali pa se mu med sedenjem oglaša več mest, ki iščejo pozornost.

Kot sem že dejal, tek lahko vedno zamenjate s katero izmed drugih gibalnih aktivnosti skupaj z vsemi tistimi prednostmi in slabostmi, ki vam jih prinaša tek. Ni toliko pomembno, KAJ počnemo, kot to, KAKO in predvsem ZAKAJ se določenega gibanja lotevamo.

Po dveh mesecih posvečanja pozornosti teku, se jaz vračam oziroma nadaljujem s trenutno zame ljubšimi aktivnostmi - rolkanju po pumptrackih (t.i. tlačilnih stezah), plezanju in gimnastiki.

Poleg gibanja in iskanja filozofskih vprašanj ter odgovorov nanje pa se bom seveda tako kot do zdaj tudi v bodoče posvečal znanosti o gibanju. Mogoče kaj več o samem teku delim z vami v pisani besedi ob kakšni drugi priložnosti, na kateri izmed mojih delavnic ali na osebnem srečanju.

Za konec pa predlagam, da si odgovorite, če si še niste, ZAKAJ in KAKO se vaših gibalnih aktivnosti lotevate vi…   

Več blogov

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Primož

 


Primož je svoje misli po najinem sodelovanju strnil takole:

 

"Po nekaj letih kroničnih težav s hrbtom,...

Preberi več

Bamboo in Panda

Zakaj Bamboo? Zakaj Panda? Zakaj pa ne?

Velikokrat se mi je že zgodilo, da sem ob iskanju odgovorov naletel na nova vprašanja. Vam tudi?

Včasih se mi...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Staša

Moja izkušnja v gibanju

 

Nepričakovan obisk

"Kmalu po najhujši koronski zimi nas je nenapovedano obiskal...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Tadej

"Večino delovnega časa preživim za mizo, na stolu, pred računalnikom. Vendar to ni največja težava, v katero...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Jan Marolt

"V zadnjem letu so me začeli zanimati različni gibalni koncepti in načini kako se s svojim telesom še bolj...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Barbara

"Daliborja sem spoznala povsem po naključju, vendar sem res vesela, da sta se najini poti križali.

Večino svojih...

Preberi več

Je za sključeno telesno držo res kriva sodobna tehnologija?

Telesna drža se večinoma ohranja nezavedno, zato je ta na nek način tudi odraz nezavednega. In ne, za našo držo...

Preberi več

Kako oblikovati želene navade, ki bodo lahkotno vodile do izbranih ciljev?

Minilo je že skoraj eno leto od oblikovanja ciljev za leto 2020. Me prav zanima komu se bodo letos vsi uresničili?...

Preberi več

Postani ambasador/ka optimiziranega gibanja!

Išče se nekdo, ki bi rad izboljšal svojo telesno držo, vzdržljivost, moč, pozornost, kvaliteto spanja in...

Preberi več

Na kateri točki preprečevanje bolezni zahteva višji davek kot bolezen sama?

Nošenje maske z namenom preprečevanja prenosa kapljičnih okužb ima svoj smisel, ne gre pa prezreti, da ima...

Preberi več

Usmerjeno dihanje lahko izboljša odpornost?

Proces dihanja je ena najpomembnejših funkcij našega organizma. Tako potek dihanja uravnava in pogojuje tudi...

Preberi več

Pridruži se mi pri rasti zdrave, srečne in močne skupnosti

Ta zapis je namenjen moji skupnosti iz dveh razlogov ter z željo:

a) da ponudim večdimenzionalno podporo tebi,...

Preberi več

Vrata so na široko odprta, a skoznje lahko stopi le vsak sam.

Vstopite v prvi lesen squash center na svetu in raziščite vso notranjost Squashland-a v 3D.

Verjamem, da ste za...

Preberi več

Kako izboljšati uporabnost zaščitnih mask?

Zaščitne maske niso že same po sebi zagotovilo, da bi lahko popolnoma preprečili prenos kapljičnih okužb. Med...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Tomaž

Tomaž je en izmed tistih, ki so s pomočjo mojih navodil trenirali doma, še preden je bilo to praktično določeno...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Nika

Nika je še ena izmed tistih, ki so s pomočjo mojih navodil trenirali doma, še preden je bilo to praktično...

Preberi več

Analiza telesne drže

Z analizo telesne drže do boljšega zdravja.

Neustrezna telesna drža ne omogoča učinkovitega gibanja in omejuje...

Preberi več

Kako razsajanje novega virusa vpliva na naju?

Izkoristiva trenutne nepredvidene in neželene dogodke za rast.

 

Iskreno, kako si?

Upam, da si v redu, zdrav/a...

Preberi več

Ne na glavo, ampak z glavo

Napredek v moči, gibljivosti, vzdržljivosti ali katerikoli drugi sposobnosti je mogoč le ob iskanju meja, vendar...

Preberi več

V prihodnje še več za vas!

Z veseljem sporočam novico, da vsi tisti, ki bi radi rehabilitirali poškodbe, delovali z namenom preprečevanja...

Preberi več

Privzgojeni vzorci, težka in okorna obleka, ne potrebujem vas!

"Nihanje razpoloženja, telesne teže in volje do življenja, pomanjkanje potrpežljivosti, pa nikoli pomanjkanja...

Preberi več

Poiščite svojo optimalno telesno držo!

Pravijo, da slika pove več kot tisoč besed. Glede na to, da sta v tokratnem prispevku že dve fotografiji in...

Preberi več

Zakaj je smiselno mešati jabolka in hruške?

Jabolk in hrušk naj ne bi mešali med seboj. Pa vendar se mi zdi to smiselno.

Naj razložim zakaj.

Jabolko med...

Preberi več

Večdimenzionalno gibanje

Ste kdaj razmišljali kaj VSE vpliva na naše gibanje? Kaj je potrebno nasloviti, če želimo postati bolj gibalno...

Preberi več

Wim Hof in/ali Michael Jordan?

Verjamem, da poznaš vsaj eno osebo iz naslova. Nisem pa prepričan, če veš kaj imata skupnega in kar je še...

Preberi več

Je**ni izgovor(i)? #1

Je ali ni izgovor? Jih je celo več? To je večno vprašanje, na katerega ni tako lahko najti odgovora.

Ne vem,...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Maša

"Mirno lahko rečem, da sem zelo dober znanec hudih bolečin v hrbtenici. Bolečine v križu sem začela čutiti pri...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Haris Ćoralić

"Moje ime je Haris Ćoralić in sem se že 2 leti in pol, skoraj 3, soočal s težavo, in sicer z bolečinami v...

Preberi več

Vzrok ali posledica?

Rešujemo vzroke ali posledice?

Vsi smo si že kdaj zaželeli, da se določene stvari ne bi nikdar ponovile. Morda se že od otroštva soočate s...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Darja

»Preveč sedenja za računalnikom in ne vedno pravo razgibavanje sta pripomogla, da so se mi z leti nakopičile...

Preberi več

mnoge poti

Od poškodbe, prek diagnoz in operacij, naposled do rešitve - Sonjina zgodba

Z naslednjim nekoliko daljšim zapisom želim opozoriti, da se vztrajnost izplača. Upam, da ne bo razumljeno...

Preberi več

kentavrova zgodba

Zgodba, ki spominja na kentavrovo

Da je ta spletna stran, ki bo v bodoče zbirala in podajala informacije (o gibanju, prehranjevanju, načinu...

Preberi več

V vednost

Če ste namenoma obiskali moj blog Bamboo & Panda, veste, zakaj ste tu. Če ste nanj naleteli po naključju, berite...

Preberi več

Ste v nevarnosti?

Če ste mogoče kdo izmed tistih, ki si želite varnosti, obvezno preberite spodnji sestavek. Lahko, da ste v...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Teodora

"Bolečina v zgornjem delu hrbta in v predelu lopatic je moja stalnica že več kot desetletje. Če vam povem, da...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Jerca

"Trenutno na vprašanje: »Kje pa ti živiš?« odgovorim z odgovorom: »V mojem kovčku«. Moja stalnica je...

Preberi več

Podarimo si čas!

Pozdravljen/a v božično jutro,

rad bi ti podaril čas.

Vem, morda za koga zgornji stavek zveni kot nekoliko čudno,...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Peter

"Pred slabim letom dni so se mi začele pojavljati bolečine v križnem delu hrbtenice. S prijateljem sva zelo hitro...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Matej

Na priloženih slikah je Matej, še en izmed tistih, s katerim sva v treh srečanjih uspela doseči izrazitejšo...

Preberi več

8-tedenski spletni tekaški program

Želiš izvajati sistematičen trening teka, z intenzivnostjo, ki je tekom programa sproti prilagajana tvojemu...

Preberi več

Zakaj je bolje, da dihaš skozi nos namesto skozi usta?

- Ker z dihanjem skozi nos lažje ohranjaš nižjo frekvenco dihanja in s tem povečaš absorpcijo kisika za okoli...

Preberi več

Tudi tebe bolijo kolena med hojo ali pa med tekom?

Pred leti sem po hitrejšem vzponu in spustu s Triglava po Tominškovi poti, prvič resneje v življenju začutil,...

Preberi več

Kako ti lahko koristi simulacija višinskega treninga?

Za nekatere koristi višinskega treninga se ti ni nujno potrebno odpraviti v višje ležeče predele ali bivati v...

Preberi več

Sprememba skoliotične drže

Mateja je še ena tistih, s katero sva v treh srečanjih v treh tednih poskrbela za izrazitejšo spremembo njene...

Preberi več

Izjemno učinkovit primer treninga za športnike

Trening ponavljajočih se šprintov v hipoksiji (zadržan dih po izdihu), ki mu sledi prostovoljna hipoventilacija...

Preberi več

Kako je najbolje dihati med tekom?

Če se srečuješ s tem vprašanjem, se zelo verjetno nahajaš med tistimi tekači, ki jih zanima kako bi lahko...

Preberi več

Gibalni koncept, ki bi ga moral poznati vsak

Ne glede na to, ali si vrhunski/a športnik/ca, ti gibanje predstavlja rekreacijo ali hobi, večino časa presediš...

Preberi več

Fascialni trening

Fascialni trening I.

Dandanes lahko informacije o treningu srečamo praktično povsod. Nasveti iz osebnih izkušenj, dognanja iz sveta...

Preberi več

Počepnete kot stara mama?

Bi tudi kdo izmed vas želel dvigniti kvaliteto gibanja in s tem bivanja? Verjamem, da nisem edini.

Pa veste, kako...

Preberi več

Be water my friend?

Vsak izmed nas je zagotovo že kdaj slišal, da brez vode ni življenja. Nekatere je ta teza prepričala do te mere,...

Preberi več

Gibalna diagnostika in individualizacija sta nujni!

Izkušnje in znanja kažejo, da največjo vrzel med uspehom in neuspehom predstavlja iskanje vzrokov trenutnega...

Preberi več

meritev telesne sestave

Normalna telesna teža

Ste se že kdaj srečali z vprašanjem »Kakšna naj bi bila normalna telesna teža?« V nadaljevanju najprej skozi...

Preberi več

Razmišljam o hrani

Nekdo, ki ceni obline, bi mi glede na moj zunanji videz morda rekel, da o hrani razmišljam premalo. Nekomu, ki ga...

Preberi več

Young coconut, fresh! Đes?

Mladi in sveži kokosi oziroma predvsem kokosova voda se ponaša z marsikaterimi pozitivnimi učinki, ki glede na...

Preberi več


Želiš izvedeti kako izboljšaš fizično in kognitivno zmogljivost?

Prijavite se na e-novice.