Mišljenje

Od poškodbe, prek diagnoz in operacij, naposled do rešitve - Sonjina zgodba

Z naslednjim nekoliko daljšim zapisom želim opozoriti, da se vztrajnost izplača. Upam, da ne bo razumljeno napak, ne želim povedati, da sem jaz tisti, ki je rešil gospo Sonjo, temveč bi rad le predstavil, kako zahtevna je lahko pot od poškodbe do rehabilitacije le-te.

Raje kot da se razglasim za strokovnjaka, ki bo znal v primeru poškodbe vse urediti sam, bi poudaril, da sta sodelovanje in vztrajnost tista, ki ustvarita želen in za marsikoga neverjeten uspeh. In da poškodba ne vpliva zgolj na fizično telo, ampak uspešna rehabilitacija pozitivno vpliva tudi na mentalno, čustveno in duhovno raven človeka.   

Takole je gospa Sonja opisala njeno izkušnjo:

"Kronologija dogajanj po poškodbi"

Na kratko:

 • 27.03.2010 sprejem na travmatološki kliniki zaradi padca z lestve. Ugotovljen je bil kominutivni zlom leve petnice.

 • Zaradi buloznega edema sem bila operirana 07.04.2010: repozicija in OS z Ulrichovo ploščico

 • Zaradi nestabilnosti kolena je bila poškodba kolena ugotovljena naknadno. 10.01.2011 artroskopija levega kolena. Stanje po operaciji se poslabša.

 • Ponovno artroskopijo odklonim.

 • 13.04.2012 odstranjen material iz stopala.

Podrobneje:

 • 27.03.2010 sem si poškodovala levo nogo pri padcu z lestve. Diagnoza: kominutivni zlom leve petnice. Zaradi buloznega edema je bila operacija 07.04.2010. Napravljena je bila repozicija in OS z Ulrichovo ploščico. Postoperativni postopek je bil nekoliko počasnejši zaradi še prisotne otekline in pojavljanja novih mehurjev buloznega edema.

 • Odpoščena iz bolnice 19.04.2010. Hoja z berglami brez obremenjevanja.

 • 09.06.2010 ponovno sprejeta na kliniko zaradi zagnojitve rane. Zlom še ni zaraščen. Na rtg sliki opazna izrazita difuzna lisasta osteopenija skeleta.

 • 23.06.2010 pričetek obsevanja z LED diodami.

 • 30.06.2010 pričetek obremenitve noge z berglami do 20 kg.

 • V začetku avgusta sem bila poslana na 14 dnevno zdravljenje  v Strunjan. Terapije: individualno pasivno razgibavanje gležnja, ročna limfna drenaža, elektrostimulacija, magntoterapija, plavanje. Prvič naredila nekaj korakov brez bergel. Ves čas prisotne bolečine pri hoji in otekanje.

 • Pri hoji se pojavi nestabilnost v levem kolenu, zato kirurg predlaga krepitev stegenjskih mišic. V novembru poslana na FTH terapije v zdravstveni dom.

 • 10.01.2011 artroskopija levega kolena in odstranitev prostih fragmentov hrustanca, ugotovi se močna do zmerna artroza lateralnega kondila.

 • 23.02.2011 za izboljšanje stanja kirurg priporoča krepitev kvadricepsa. Napotena na FTH v zdravstveni dom

 • 23.03.2011 koleno še vedno nastabilno in otečeno. Gibanje brez opore je omejeno na manjši prostor.

 • 27.03.2010 MRI slikanje levega kolena pokaže recidiv sinovitisa, difuzno artrozo, degenerativne spremembe meniskusov. Predlagana ponovna artroskopija, ki pa jo odklonim.

 • 28.09.2011 se pojavijo hujše bolečine tudi v desnem kolenu zaradi večje obremenitve pri razbremenitvi levega kolena.

 • V oktobru 2011 napotena na FTH terapije v zdravstvenem domu. Dodelili so mi  elektrostimulacijo, magnetno terapijo in skupinske vaje za krepitev mišic.

 • Naučene vaje sem redno izvajala tudi doma. Uredila sem si poligon za vadbo in ugotovila, da se z redno vadbo stanje izboljšuje, tudi bolečina je manj prisotna.

 • 13.04.2012 odstranitev OSM. Zaradi dobrega stanja telesa sem bila odpuščena iz bolnice že po treh dneh.

 • 25.04.2012 kontrolni pregled, kirurg svetuje počasno opuščanje bergel. Zaradi težav z levim kolenom me napoti k ortopedu v Valdoltro.

 • 20.07.2012 ortoped v Valdoltri ugotovi subtalarno artrozo levega stopala. Svetuje izogibanje hoje po neravnem terenu in preobremenitvam. V kolikor bi se bolečine stopnjevale svetuje subtalarno artrodezo čez pol leta.

Vmes se je dogajalo sledeče:

Kljub številnim terapijam, ki mi jih je nudilo zdravstvo: elektrostimulacija, magnetna terepija, svetlobna terapija, skupinske vaje za jačanje kvadricepsa se stanje ni bistveno izboljšalo. Zaradi bolečin pri hoji in v mirovanju se je moje socialno, družbeno življenje zelo poslabšalo. S tem stanjem nisem bila zadovoljna. Poiskala sem drugo in tretje mnenje v zdravstvu, vendar so mi vsi svetovali le operacije.

Ugotovila sem, da se moram opreti sama nase in iskala sem naprej. Plačala sem dodatne terapije v Strunjanu. Svetovali so mi vaje na domu. Doma sem si uredila poligon z rekviziti za krepitev ravnotežja in začela z vajami, ki sem se jih naučila. Nekoliko sem pridobila na mišični masi, na gibljivosti, ravnotežju in izgubila nekaj odvečne teže.

Iskala sem naprej. Travmatolog iz Izole mi je med drugim svetoval tudi urjenje Tai Chi. Vpisala sem se takoj. Svetoval mi je tudi pregled pri fizioterapevtu Tomažu Fuchsu.

Dodelili so mi naslednje terapije: UZ, NMES, Mb, šola hoje, terapevtske vadbe (propriocepcija)

STATUS: ACL- ohlapnejši-golen pozicijsko precej bolj posteriorno, MCL ohlapnejši. Povečana mobilnost proksimalne sindezmoze tibio-fibilarno.

GLEŽENJ: med talusom kalkaneusom skoraj ni giba, napredovala artroza. Zgornji skočni sklep opravlja večino giba, tudi povečana mobilnost fibule posteriorno. Med taluson in ostalimi nartnicami močno, kompenzacijsko spremenjena mobilnost.

18.08.2013 s kolesa stopila v prazno. Koleno je takoj zelo oteklo in močno bolelo. Na urgenci so ugotovili izvin in nateg levega kolena. Dobila longeto. Spet na berglah.  Kasneje (po slikanju MRI) se izkaže impresijska fraktura lateralnega tibialnega kondila, srednje velik izliv, bakerjeva cista, entezopatija proksimalnega nasadišča patelarnega ligamenta , tendinoza ligamenta, izrazita medialna palapatelarna sinovialna plika in napredovalna aktivna patelofemoralna artroza.

Po odstranitvi longete so mišice, ki sem jih komaj nekoliko okrepila spet oslabele. Posledično je bila hoja nesigurna, nestabilna, koleno me je bolelo, nisem zmogla daleč. Loteval se me je strah, nezaupanje, depresija.

In za na konec:

V eni izmed revij sem naletela na članek o hudih poškodbah, dolgotrajni hospitalizaciji, o slabih obetih  Mita Šinkovca in o njegovi zmagi in o tem kako zdaj pomaga drugim. Takoj sem poklicala v TELODROM in 11.09.2013 prišla na razgovor. Začela sem s treningi najprej počasi, s strahom in nezaupanjem.

Ob vodstvu odličnega trenerja po izobrazbi prof. šp. vzg. Daliborja Todorovića, sem začela postopoma napredovati. Prve vaje so bile statične, natančne in strokovno vodene. Okrepiti je bilo potrebno mišice nog za stabilnost kolena.

Pridobiti sem morala tudi zaupanje vase in v trenerja, izgubiti strah, ki se ob poškodbi zakoreninil v meni. Upoštevala sem navodila in poslušati svoje telo, se učila, spoznavala dele telesa, in ugotavljala, da je vse med seboj povezano.

Ker sem naučene vaje delala tudi doma, sem hitro napredovala. Povrnilo se mi je zaupanje vase in popolnoma sem zaupala trenerju. Treningi so postajali zahtevnejši, počutila sem se vsak dan bolje. Moja hoja in drža sta se izboljšali. Ravnotežje se je stabiliziralo. Bolečine so se zmanjšale. Pridobila sem nekaj mišične mase, izgubila nekaj telesne teže. Samozavest je rasla.

Dva meseca po zlomu sem imela kontrolo na travmatološki kliniki. Zdravnica je bila presenečena nad odličnim stanjem in mi svetovala, da s treningom nadaljujem.

Po enem letu od prvega treninga sem s ponosom ugotovila da sem v nepričakovano dobri kondiciji glede na poškodbe in nestimulativne napovedi zdravnikov.

Spoznala sem, da treningi niso namenjeni samo rehabilitaciji. Za dobro počutje, gibčnost, moč, vitalnost in stanje brez bolečin sploh v mojih letih (bližam se šestdesetim), je redni trening nujno potreben. Vsakič na trening pridem z veseljem in še bolj zadovoljna odhajam domov. Hvala Dalibor, spoznala sem druge dimenzije življenja in vesela sem, da mi je dano."

Več blogov

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Primož

 


Primož je svoje misli po najinem sodelovanju strnil takole:

 

"Po nekaj letih kroničnih težav s hrbtom,...

Preberi več

Bamboo in Panda

Zakaj Bamboo? Zakaj Panda? Zakaj pa ne?

Velikokrat se mi je že zgodilo, da sem ob iskanju odgovorov naletel na nova vprašanja. Vam tudi?

Včasih se mi...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Staša

Moja izkušnja v gibanju

 

Nepričakovan obisk

"Kmalu po najhujši koronski zimi nas je nenapovedano obiskal...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Tadej

"Večino delovnega časa preživim za mizo, na stolu, pred računalnikom. Vendar to ni največja težava, v katero...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Jan Marolt

"V zadnjem letu so me začeli zanimati različni gibalni koncepti in načini kako se s svojim telesom še bolj...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Barbara

"Daliborja sem spoznala povsem po naključju, vendar sem res vesela, da sta se najini poti križali.

Večino svojih...

Preberi več

Je za sključeno telesno držo res kriva sodobna tehnologija?

Telesna drža se večinoma ohranja nezavedno, zato je ta na nek način tudi odraz nezavednega. In ne, za našo držo...

Preberi več

Kako oblikovati želene navade, ki bodo lahkotno vodile do izbranih ciljev?

Minilo je že skoraj eno leto od oblikovanja ciljev za leto 2020. Me prav zanima komu se bodo letos vsi uresničili?...

Preberi več

Postani ambasador/ka optimiziranega gibanja!

Išče se nekdo, ki bi rad izboljšal svojo telesno držo, vzdržljivost, moč, pozornost, kvaliteto spanja in...

Preberi več

Na kateri točki preprečevanje bolezni zahteva višji davek kot bolezen sama?

Nošenje maske z namenom preprečevanja prenosa kapljičnih okužb ima svoj smisel, ne gre pa prezreti, da ima...

Preberi več

Usmerjeno dihanje lahko izboljša odpornost?

Proces dihanja je ena najpomembnejših funkcij našega organizma. Tako potek dihanja uravnava in pogojuje tudi...

Preberi več

Pridruži se mi pri rasti zdrave, srečne in močne skupnosti

Ta zapis je namenjen moji skupnosti iz dveh razlogov ter z željo:

a) da ponudim večdimenzionalno podporo tebi,...

Preberi več

Vrata so na široko odprta, a skoznje lahko stopi le vsak sam.

Vstopite v prvi lesen squash center na svetu in raziščite vso notranjost Squashland-a v 3D.

Verjamem, da ste za...

Preberi več

Kako izboljšati uporabnost zaščitnih mask?

Zaščitne maske niso že same po sebi zagotovilo, da bi lahko popolnoma preprečili prenos kapljičnih okužb. Med...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Tomaž

Tomaž je en izmed tistih, ki so s pomočjo mojih navodil trenirali doma, še preden je bilo to praktično določeno...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Nika

Nika je še ena izmed tistih, ki so s pomočjo mojih navodil trenirali doma, še preden je bilo to praktično...

Preberi več

Analiza telesne drže

Z analizo telesne drže do boljšega zdravja.

Neustrezna telesna drža ne omogoča učinkovitega gibanja in omejuje...

Preberi več

Kako razsajanje novega virusa vpliva na naju?

Izkoristiva trenutne nepredvidene in neželene dogodke za rast.

 

Iskreno, kako si?

Upam, da si v redu, zdrav/a...

Preberi več

Ne na glavo, ampak z glavo

Napredek v moči, gibljivosti, vzdržljivosti ali katerikoli drugi sposobnosti je mogoč le ob iskanju meja, vendar...

Preberi več

V prihodnje še več za vas!

Z veseljem sporočam novico, da vsi tisti, ki bi radi rehabilitirali poškodbe, delovali z namenom preprečevanja...

Preberi več

Privzgojeni vzorci, težka in okorna obleka, ne potrebujem vas!

"Nihanje razpoloženja, telesne teže in volje do življenja, pomanjkanje potrpežljivosti, pa nikoli pomanjkanja...

Preberi več

Poiščite svojo optimalno telesno držo!

Pravijo, da slika pove več kot tisoč besed. Glede na to, da sta v tokratnem prispevku že dve fotografiji in...

Preberi več

Zakaj je smiselno mešati jabolka in hruške?

Jabolk in hrušk naj ne bi mešali med seboj. Pa vendar se mi zdi to smiselno.

Naj razložim zakaj.

Jabolko med...

Preberi več

Večdimenzionalno gibanje

Ste kdaj razmišljali kaj VSE vpliva na naše gibanje? Kaj je potrebno nasloviti, če želimo postati bolj gibalno...

Preberi več

Wim Hof in/ali Michael Jordan?

Verjamem, da poznaš vsaj eno osebo iz naslova. Nisem pa prepričan, če veš kaj imata skupnega in kar je še...

Preberi več

Je**ni izgovor(i)? #1

Je ali ni izgovor? Jih je celo več? To je večno vprašanje, na katerega ni tako lahko najti odgovora.

Ne vem,...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Maša

"Mirno lahko rečem, da sem zelo dober znanec hudih bolečin v hrbtenici. Bolečine v križu sem začela čutiti pri...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Haris Ćoralić

"Moje ime je Haris Ćoralić in sem se že 2 leti in pol, skoraj 3, soočal s težavo, in sicer z bolečinami v...

Preberi več

Vzrok ali posledica?

Rešujemo vzroke ali posledice?

Vsi smo si že kdaj zaželeli, da se določene stvari ne bi nikdar ponovile. Morda se že od otroštva soočate s...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Darja

»Preveč sedenja za računalnikom in ne vedno pravo razgibavanje sta pripomogla, da so se mi z leti nakopičile...

Preberi več

kentavrova zgodba

Zgodba, ki spominja na kentavrovo

Da je ta spletna stran, ki bo v bodoče zbirala in podajala informacije (o gibanju, prehranjevanju, načinu...

Preberi več

V vednost

Če ste namenoma obiskali moj blog Bamboo & Panda, veste, zakaj ste tu. Če ste nanj naleteli po naključju, berite...

Preberi več

Ste v nevarnosti?

Če ste mogoče kdo izmed tistih, ki si želite varnosti, obvezno preberite spodnji sestavek. Lahko, da ste v...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Teodora

"Bolečina v zgornjem delu hrbta in v predelu lopatic je moja stalnica že več kot desetletje. Če vam povem, da...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Jerca

"Trenutno na vprašanje: »Kje pa ti živiš?« odgovorim z odgovorom: »V mojem kovčku«. Moja stalnica je...

Preberi več

Podarimo si čas!

Pozdravljen/a v božično jutro,

rad bi ti podaril čas.

Vem, morda za koga zgornji stavek zveni kot nekoliko čudno,...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Peter

"Pred slabim letom dni so se mi začele pojavljati bolečine v križnem delu hrbtenice. S prijateljem sva zelo hitro...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Matej

Na priloženih slikah je Matej, še en izmed tistih, s katerim sva v treh srečanjih uspela doseči izrazitejšo...

Preberi več

8-tedenski spletni tekaški program

Želiš izvajati sistematičen trening teka, z intenzivnostjo, ki je tekom programa sproti prilagajana tvojemu...

Preberi več

Zakaj je bolje, da dihaš skozi nos namesto skozi usta?

- Ker z dihanjem skozi nos lažje ohranjaš nižjo frekvenco dihanja in s tem povečaš absorpcijo kisika za okoli...

Preberi več

Tudi tebe bolijo kolena med hojo ali pa med tekom?

Pred leti sem po hitrejšem vzponu in spustu s Triglava po Tominškovi poti, prvič resneje v življenju začutil,...

Preberi več

Kako ti lahko koristi simulacija višinskega treninga?

Za nekatere koristi višinskega treninga se ti ni nujno potrebno odpraviti v višje ležeče predele ali bivati v...

Preberi več

Sprememba skoliotične drže

Mateja je še ena tistih, s katero sva v treh srečanjih v treh tednih poskrbela za izrazitejšo spremembo njene...

Preberi več

Izjemno učinkovit primer treninga za športnike

Trening ponavljajočih se šprintov v hipoksiji (zadržan dih po izdihu), ki mu sledi prostovoljna hipoventilacija...

Preberi več

Kako je najbolje dihati med tekom?

Če se srečuješ s tem vprašanjem, se zelo verjetno nahajaš med tistimi tekači, ki jih zanima kako bi lahko...

Preberi več

Odgovor na večno dilemo o tem, ali je tek zdrav in koristen

Če tečeš, se poškoduješ. Če želiš shujšati, nikar ne izberi teka, saj tek celo redi. Tečejo samo tisti, ki...

Preberi več

Gibalni koncept, ki bi ga moral poznati vsak

Ne glede na to, ali si vrhunski/a športnik/ca, ti gibanje predstavlja rekreacijo ali hobi, večino časa presediš...

Preberi več

Fascialni trening

Fascialni trening I.

Dandanes lahko informacije o treningu srečamo praktično povsod. Nasveti iz osebnih izkušenj, dognanja iz sveta...

Preberi več

Počepnete kot stara mama?

Bi tudi kdo izmed vas želel dvigniti kvaliteto gibanja in s tem bivanja? Verjamem, da nisem edini.

Pa veste, kako...

Preberi več

Be water my friend?

Vsak izmed nas je zagotovo že kdaj slišal, da brez vode ni življenja. Nekatere je ta teza prepričala do te mere,...

Preberi več

Gibalna diagnostika in individualizacija sta nujni!

Izkušnje in znanja kažejo, da največjo vrzel med uspehom in neuspehom predstavlja iskanje vzrokov trenutnega...

Preberi več

meritev telesne sestave

Normalna telesna teža

Ste se že kdaj srečali z vprašanjem »Kakšna naj bi bila normalna telesna teža?« V nadaljevanju najprej skozi...

Preberi več

Razmišljam o hrani

Nekdo, ki ceni obline, bi mi glede na moj zunanji videz morda rekel, da o hrani razmišljam premalo. Nekomu, ki ga...

Preberi več

Young coconut, fresh! Đes?

Mladi in sveži kokosi oziroma predvsem kokosova voda se ponaša z marsikaterimi pozitivnimi učinki, ki glede na...

Preberi več


Želiš izvedeti kako izboljšaš fizično in kognitivno zmogljivost?

Prijavite se na e-novice.