Našo anatomijo določamo s kvaliteto gibalne funkcije!

Po nesrečnem padcu na smučanju si je Nataša strgala sprednjo križno vez.

V 1. videu je možno videti šepajočo hojo, s hitrostjo, ki jo določa prisotnost bolečin, 14 dni po poškodbi.

Brez strukture kot je sprednja križna vez in s takšno gibalno funkcijo so že nastale prekomerne obremenitve tako v kolenu kot tudi drugje v telesu in sčasoma bi se le-te najverjetneje še stopnjevale.

Po uvodni gibalni diagnostiki sva uspela hojo optimizirati do te mere, da je bilo šepanje po enem tednu (2. video), odkar sva se prvič srečala, praktično neopazno in je bilo v kolenu občutiti večjo stabilnost ob hkratnem zmanjšanju bolečin na minimum.



Torej, posnetka kažeta, da je naše telo izjemno prilagodljiv sistem in da je optimizacija funkcije tista, ki lahko spreminja delovanje segmentov ali celo z ostalimi segmenti učinkovito nadomesti odsotnost določenega.

Nataša namreč tudi v 2. videu nima sprednje križne vezi.

Nenazadnje se je na podlagi pridobljenih informacij in glede na njen življenjski stil odločila, da rekonstrukcije sprednje križne vezi niti ne bo opravila, saj praktično brez večjih težav počne vse tisto, kar je tudi do zdaj.

S tem se dodatno še enkrat več potrjuje, da v življenju ni nujno potrebno imeti več, da bi lahko bili boljši v nečem, temveč je tisto, kar imamo, lahko velikokrat že povsem dovolj. Le znati moramo to uporabiti.

Zato je optimizacija gibanja vedno predpogoj tako za maksimalni izkoristek tistega, kar že imamo, kot tudi za napredek, saj brez da bi se redno približevali mejam naših gibalnih sposobnosti, napredek namreč niti ni mogoč.


Želiš izvedeti kako izboljšaš fizično in kognitivno zmogljivost?

Prijavite se na e-novice.