Mišljenje

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Staša

Moja izkušnja v gibanju

 

Nepričakovan obisk

"Kmalu po najhujši koronski zimi nas je nenapovedano obiskal Tadej. Kar tako se je oglasil na čaj. Tega že tako dolgo ni naredil nihče. Če pa pride še tak simpatičen gost, je pa res pravi praznik. Tadeja poznam že dolgo in iz različnih zgodb: aikidoProstočasnik in ustvarjanje, lepe fotografije, blog, vreden branja, zgodbe iz Prage in zdaj imata obe družini še čisto novega psa.

Ampak, ja, najbolj ga poznam s skupnih treningov in seminarjev. Pri njegovem aikidu občudujem agilnost in skoraj mačje gibe (čeprav je zdaj pasjeljubec), s katerimi dokazuje, da to ni nujno povezano z mladostniškimi sposobnostmi, bolj s pripravljenostjo do dela na sebi. Ker sem po poklicu lektorica tujega jezika, mi vedno za primerjavo skačejo lingvistične primerjave.

Tadej mi je v športu pokazal, da so mišice enake kot možgani. Če jih uporabljaš, so ti hvaležne ali hvaležni. Pri udeležencih jezikovnega tečaja sem ugotovila, da se kmalu po 25. letu novega jezika hitreje in lažje učijo ljudje, ki redno uporabljajo in vadijo svoje sive celice in starost ni več tako pomembna.

Tako me pri usvajanju jezika pogosto 70-letnik preseneti s hitrim napredkom in 26-letnik razočara. Tadej je tisti, ki se je vedno pripravljen razvijati in rasti. V vse strani. In zato sem mu tudi letos na čaju prisluhnila, ko je rekel, da zadnje čase drugače trenira in se ukvarja z različnimi športi na nov način. Povedala sem mu za svojo bolečo ramo in dal mi je kontakt "gibalnega trenerja", Daliborja. 

 

Začetno stanje

Kot sem že rekla, sem po poklicu lektorica slovenščine kot tujega jezika. Svoje delo opravljam že skoraj 20 let in to z veseljem. Poleg tega sem mama, vaditeljica in inštruktorica aikida, strastna bralka stripov, zgodb, romanov in še česa ter zbiralka lepih ljudi, slik, trenutkov, okusov in vonjev. No, nekaj takega bi me lahko približno opisalo. In stara sem 45 let.

In kot večina nas sem v zadnjem letu obtičala z delom doma, nič več kolesarjenja na predavanja in sopihanja v kakšen četrti štuk. Aikido po zoomu? Raje ne. Po drugi strani pa prej nikoli nisem tako redno hodila na Golovec za hišo, saj imamo zdaj psičko, ki pač rabi sprehod vsako jutro in še parkrat na dan. Ja, Rubi mi je pokazala, da lahko hodiš po gozdu in čez čas opaziš, da se smehljaš. Kar tako.

Med sprehodi pa sem našla še nekaj manj prijetnega: bolečine v peti in gležnju. Zraven me je rama spominjala na vse grde padce pri aikidu. Sklepi so mi govorili, kar je potrdil revmatolog, da imam dedni revmatitis v sklepih na rokah. Bože mili! Kar naenkrat sem se počutila za na odpad. Malo predmenopavzno, preveč staro in čisto zarjavelo. 

Seveda je treba nekaj spremeniti in redno ukvarjanje z jogo ni več dovolj. Potrebujem nekoga, ki bi mi rekel, ja, gibati se moraš še naprej, ampak pazi na to, to in to. Delaj to in tega ne. 

 

Korak za korakom

Tako sem se z Daliborjem zmenila za prvo uvodno srečanje in šele zdaj mi je jasno, zakaj se moraš s trenerjem najprej srečati in ugotoviti, ali sta sploh kompatibilna. Ob vseh mojih stiskah, ki sem jih prejle navedla, mi je Dalibor po prvem srečanju dal 3 glavne napotke:

 • piši dnevnik gibanja in spanja,
 • pazi na umirjeno dihanje
 • in ko hodiš, svojo desno nogo pusti dalj časa v koraku.

Vsako zgoraj opisano točko nazorno pojasnil. In … se vidiva čez tri tedne.

Tako sem med sprehodi po Golovcu ali med hojo po stanovanju večkrat pomislila, kako se mi desna noga vedno šverca in na ta račun sem še manj simetrična in pozabljam na osnovne gibe s celim telesom. Poleg tega pa sem presenečeno ugotovila, da res dobro spim. Vsako noč sem si lahko dala oceno 10. Jupi! Ena stvar, s katero nimam težav!

In, ja, se strinjam: za dobro športno aktivnost potrebujemo tudi resničen telesni počitek. Vsaj to mi gre, počitek! Dihanje mi tudi gre, saj sem se pred leti znebila astme. In vem, da se pri dihanju lahko vedno še česa novega naučiš. In sem se!

 

Stara prepričanja in navade

Potem je prišlo prvo pravo srečanje. S tem sem doživela kruto izkušnjo srečanja sebe. Prvič me je nekdo posnel, kako hodim, pokazal moje telo slikano in analizirano z vseh strani. Pa mi je Dalibor rekel nekaj, česar prav gotovo ni rekel prvič. Naj ne gledam na svojem telesu pomanjkljivosti.

Kaj pa to, da sem s svojimi nogami prišla v telovadnico? Kaj pa to, da me moje telo nosi, da lahko diham, se popraskam in naredim preval naprej in nazaj? V tej sliki ni več toliko prostora za kritiko oblike stegen in zasedene zadnjice. Tako je bilo pri meni veliko samostojnega dela na prijaznosti do svojega telesa.

Od športne vzgoje v osnovni šoli naprej, preko dolgih aikido treningov in še česa sem razvila eno hudo monološko samokritiko, da nikoli nisem dovolj dobra. Zakaj le???? Sem dobra, zdaj pa rabim pomoč, da se osredotočim na gibe, ki jih lahko delam bolje, da lahko tudi v drugi polovici življenja zadovoljno živim, hodim, tečem, plavam, izvajam tehnike ali pa mečem palico Rubi.

In na prvih srečanjih sem ugotovila, kako je telo lahko elastično, gibljivo in ni le en mehanični robot, kot je prikazano v učbenikih ... in v predstavi v moji glavi. Nekatere mišice, vezi in sklepe mi je Dalibor moral fizično popraviti. Zelo čuden občutek, ko ugotoviš, da je tvoj gleženj lahko tudi bolj zračen in okrogel.

Se sliši čudno, ok, samo da koristi, ko spet stopiš in opaziš, da hodiš povsem drugače. Da moja desna rama rabi podporo. Podporo mišic iz prsnega koša.

No, v drugi polovici srečanj pa sem izvajala gibalne vaje, ki so se spet najprej zdele malo preveč običajne ali pa nesmiselne ali pa sploh nemogoče. In te vaje sem do naslednjič vadila doma. Skoraj vsako jutro. Sčasoma so postale bolj tekoče in tudi smiselne. Včasih sem kakšno vajo izvajala povsem napačno, a zdaj ne kritiziram več sebe.

Sem se pač zmotila in od tod dalje znam popraviti. Brez kritike in samoobtoževanja. Pa dihanje pomaga. Tako nežno in tekoče. Na vse strani prsnega koša, trebuha, prav dol do križa, kjer je najbolj blagodejno.

In kaj lahko povzamem po korakih? 

 1. Učitelj ima več izkušenj kot ti, zato ga poslušaj.
 2. Ne pričakuj od same sebe, da ti bo že prvič vse uspelo gladko in odlično.
 3. Važen je postopek. Saj se tudi pri novem jeziku najprej učiš abecede in šele kasneje vezalnega priredja na primer.
 4. Dovolj počivaj in pij vodo.
 5. Da ti preide dobra navada v kri (pa še kam), mora biti le-ta dosegljiva, smiselna in nagrajena.
 6. Ni treba imeti predsodkov do športnih pripomočkov, kot so aplikacije na telefonu za štetje korakov, uteži in kratke hlače. 
 7. Piši si dnevnik gibanja in počitka.
 8. Vsak dan se pohvali, tudi če ni šlo vse po načrtu. 

 

In za konec

Mislim, da je Tadej to izkušnjo doživel in opisal povsem drugače. A definitivno tako kot on lahko tudi jaz priporočim Structural Bodywork TM vsem, ki se radi ukvarjajo s športom, a kar naenkrat občutijo, da morajo bolj skrbeti za svoje telo, ga paziti in ga bolj pravilno uporabljati.

Ni treba, da nas huda poškodba opomni, kje je maksimum. Vsak dan se gibljemo in včasih rabimo nekoga, ki nas usmeri in opomni, kaj in kako lahko to izvajamo še bolje.

Hvala, Dalibor, za vse predstavljeno in podano znanje. Dobila sem veliko materiala, ki ga nežno vključujem v svoj vsakdan. Drugo leto se spet oglasim."

- Staša

 

Morda strokovna pomoč pri načrtovanju, izvedbi in/ali spremljanju napredka na poti proti zasledovanju katerega izmed gibalnih ciljev, zanima tudi tebe?

Pošlji sporočilo za rezervacijo termina za posvet! (klik)

Več blogov

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Primož

 


Primož je svoje misli po najinem sodelovanju strnil takole:

 

"Po nekaj letih kroničnih težav s hrbtom,...

Preberi več

Bamboo in Panda

Zakaj Bamboo? Zakaj Panda? Zakaj pa ne?

Velikokrat se mi je že zgodilo, da sem ob iskanju odgovorov naletel na nova vprašanja. Vam tudi?

Včasih se mi...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Tadej

"Večino delovnega časa preživim za mizo, na stolu, pred računalnikom. Vendar to ni največja težava, v katero...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Jan Marolt

"V zadnjem letu so me začeli zanimati različni gibalni koncepti in načini kako se s svojim telesom še bolj...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Barbara

"Daliborja sem spoznala povsem po naključju, vendar sem res vesela, da sta se najini poti križali.

Večino svojih...

Preberi več

Je za sključeno telesno držo res kriva sodobna tehnologija?

Telesna drža se večinoma ohranja nezavedno, zato je ta na nek način tudi odraz nezavednega. In ne, za našo držo...

Preberi več

Kako oblikovati želene navade, ki bodo lahkotno vodile do izbranih ciljev?

Minilo je že skoraj eno leto od oblikovanja ciljev za leto 2020. Me prav zanima komu se bodo letos vsi uresničili?...

Preberi več

Postani ambasador/ka optimiziranega gibanja!

Išče se nekdo, ki bi rad izboljšal svojo telesno držo, vzdržljivost, moč, pozornost, kvaliteto spanja in...

Preberi več

Na kateri točki preprečevanje bolezni zahteva višji davek kot bolezen sama?

Nošenje maske z namenom preprečevanja prenosa kapljičnih okužb ima svoj smisel, ne gre pa prezreti, da ima...

Preberi več

Usmerjeno dihanje lahko izboljša odpornost?

Proces dihanja je ena najpomembnejših funkcij našega organizma. Tako potek dihanja uravnava in pogojuje tudi...

Preberi več

Pridruži se mi pri rasti zdrave, srečne in močne skupnosti

Ta zapis je namenjen moji skupnosti iz dveh razlogov ter z željo:

a) da ponudim večdimenzionalno podporo tebi,...

Preberi več

Vrata so na široko odprta, a skoznje lahko stopi le vsak sam.

Vstopite v prvi lesen squash center na svetu in raziščite vso notranjost Squashland-a v 3D.

Verjamem, da ste za...

Preberi več

Kako izboljšati uporabnost zaščitnih mask?

Zaščitne maske niso že same po sebi zagotovilo, da bi lahko popolnoma preprečili prenos kapljičnih okužb. Med...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Tomaž

Tomaž je en izmed tistih, ki so s pomočjo mojih navodil trenirali doma, še preden je bilo to praktično določeno...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Nika

Nika je še ena izmed tistih, ki so s pomočjo mojih navodil trenirali doma, še preden je bilo to praktično...

Preberi več

Analiza telesne drže

Z analizo telesne drže do boljšega zdravja.

Neustrezna telesna drža ne omogoča učinkovitega gibanja in omejuje...

Preberi več

Kako razsajanje novega virusa vpliva na naju?

Izkoristiva trenutne nepredvidene in neželene dogodke za rast.

 

Iskreno, kako si?

Upam, da si v redu, zdrav/a...

Preberi več

Ne na glavo, ampak z glavo

Napredek v moči, gibljivosti, vzdržljivosti ali katerikoli drugi sposobnosti je mogoč le ob iskanju meja, vendar...

Preberi več

V prihodnje še več za vas!

Z veseljem sporočam novico, da vsi tisti, ki bi radi rehabilitirali poškodbe, delovali z namenom preprečevanja...

Preberi več

Privzgojeni vzorci, težka in okorna obleka, ne potrebujem vas!

"Nihanje razpoloženja, telesne teže in volje do življenja, pomanjkanje potrpežljivosti, pa nikoli pomanjkanja...

Preberi več

Poiščite svojo optimalno telesno držo!

Pravijo, da slika pove več kot tisoč besed. Glede na to, da sta v tokratnem prispevku že dve fotografiji in...

Preberi več

Zakaj je smiselno mešati jabolka in hruške?

Jabolk in hrušk naj ne bi mešali med seboj. Pa vendar se mi zdi to smiselno.

Naj razložim zakaj.

Jabolko med...

Preberi več

Večdimenzionalno gibanje

Ste kdaj razmišljali kaj VSE vpliva na naše gibanje? Kaj je potrebno nasloviti, če želimo postati bolj gibalno...

Preberi več

Wim Hof in/ali Michael Jordan?

Verjamem, da poznaš vsaj eno osebo iz naslova. Nisem pa prepričan, če veš kaj imata skupnega in kar je še...

Preberi več

Je**ni izgovor(i)? #1

Je ali ni izgovor? Jih je celo več? To je večno vprašanje, na katerega ni tako lahko najti odgovora.

Ne vem,...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Maša

"Mirno lahko rečem, da sem zelo dober znanec hudih bolečin v hrbtenici. Bolečine v križu sem začela čutiti pri...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Haris Ćoralić

"Moje ime je Haris Ćoralić in sem se že 2 leti in pol, skoraj 3, soočal s težavo, in sicer z bolečinami v...

Preberi več

Vzrok ali posledica?

Rešujemo vzroke ali posledice?

Vsi smo si že kdaj zaželeli, da se določene stvari ne bi nikdar ponovile. Morda se že od otroštva soočate s...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Darja

»Preveč sedenja za računalnikom in ne vedno pravo razgibavanje sta pripomogla, da so se mi z leti nakopičile...

Preberi več

mnoge poti

Od poškodbe, prek diagnoz in operacij, naposled do rešitve - Sonjina zgodba

Z naslednjim nekoliko daljšim zapisom želim opozoriti, da se vztrajnost izplača. Upam, da ne bo razumljeno...

Preberi več

kentavrova zgodba

Zgodba, ki spominja na kentavrovo

Da je ta spletna stran, ki bo v bodoče zbirala in podajala informacije (o gibanju, prehranjevanju, načinu...

Preberi več

V vednost

Če ste namenoma obiskali moj blog Bamboo & Panda, veste, zakaj ste tu. Če ste nanj naleteli po naključju, berite...

Preberi več

Ste v nevarnosti?

Če ste mogoče kdo izmed tistih, ki si želite varnosti, obvezno preberite spodnji sestavek. Lahko, da ste v...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Teodora

"Bolečina v zgornjem delu hrbta in v predelu lopatic je moja stalnica že več kot desetletje. Če vam povem, da...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Jerca

"Trenutno na vprašanje: »Kje pa ti živiš?« odgovorim z odgovorom: »V mojem kovčku«. Moja stalnica je...

Preberi več

Podarimo si čas!

Pozdravljen/a v božično jutro,

rad bi ti podaril čas.

Vem, morda za koga zgornji stavek zveni kot nekoliko čudno,...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Peter

"Pred slabim letom dni so se mi začele pojavljati bolečine v križnem delu hrbtenice. S prijateljem sva zelo hitro...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Matej

Na priloženih slikah je Matej, še en izmed tistih, s katerim sva v treh srečanjih uspela doseči izrazitejšo...

Preberi več

8-tedenski spletni tekaški program

Želiš izvajati sistematičen trening teka, z intenzivnostjo, ki je tekom programa sproti prilagajana tvojemu...

Preberi več

Zakaj je bolje, da dihaš skozi nos namesto skozi usta?

- Ker z dihanjem skozi nos lažje ohranjaš nižjo frekvenco dihanja in s tem povečaš absorpcijo kisika za okoli...

Preberi več

Tudi tebe bolijo kolena med hojo ali pa med tekom?

Pred leti sem po hitrejšem vzponu in spustu s Triglava po Tominškovi poti, prvič resneje v življenju začutil,...

Preberi več

Kako ti lahko koristi simulacija višinskega treninga?

Za nekatere koristi višinskega treninga se ti ni nujno potrebno odpraviti v višje ležeče predele ali bivati v...

Preberi več

Sprememba skoliotične drže

Mateja je še ena tistih, s katero sva v treh srečanjih v treh tednih poskrbela za izrazitejšo spremembo njene...

Preberi več

Izjemno učinkovit primer treninga za športnike

Trening ponavljajočih se šprintov v hipoksiji (zadržan dih po izdihu), ki mu sledi prostovoljna hipoventilacija...

Preberi več

Kako je najbolje dihati med tekom?

Če se srečuješ s tem vprašanjem, se zelo verjetno nahajaš med tistimi tekači, ki jih zanima kako bi lahko...

Preberi več

Odgovor na večno dilemo o tem, ali je tek zdrav in koristen

Če tečeš, se poškoduješ. Če želiš shujšati, nikar ne izberi teka, saj tek celo redi. Tečejo samo tisti, ki...

Preberi več

Gibalni koncept, ki bi ga moral poznati vsak

Ne glede na to, ali si vrhunski/a športnik/ca, ti gibanje predstavlja rekreacijo ali hobi, večino časa presediš...

Preberi več

Fascialni trening

Fascialni trening I.

Dandanes lahko informacije o treningu srečamo praktično povsod. Nasveti iz osebnih izkušenj, dognanja iz sveta...

Preberi več

Počepnete kot stara mama?

Bi tudi kdo izmed vas želel dvigniti kvaliteto gibanja in s tem bivanja? Verjamem, da nisem edini.

Pa veste, kako...

Preberi več

Be water my friend?

Vsak izmed nas je zagotovo že kdaj slišal, da brez vode ni življenja. Nekatere je ta teza prepričala do te mere,...

Preberi več

Gibalna diagnostika in individualizacija sta nujni!

Izkušnje in znanja kažejo, da največjo vrzel med uspehom in neuspehom predstavlja iskanje vzrokov trenutnega...

Preberi več

meritev telesne sestave

Normalna telesna teža

Ste se že kdaj srečali z vprašanjem »Kakšna naj bi bila normalna telesna teža?« V nadaljevanju najprej skozi...

Preberi več

Razmišljam o hrani

Nekdo, ki ceni obline, bi mi glede na moj zunanji videz morda rekel, da o hrani razmišljam premalo. Nekomu, ki ga...

Preberi več

Young coconut, fresh! Đes?

Mladi in sveži kokosi oziroma predvsem kokosova voda se ponaša z marsikaterimi pozitivnimi učinki, ki glede na...

Preberi več


Želiš izvedeti kako izboljšaš fizično in kognitivno zmogljivost?

Prijavite se na e-novice.