Mišljenje

Poiščite svojo optimalno telesno držo!

Pravijo, da slika pove več kot tisoč besed. Glede na to, da sta v tokratnem prispevku že dve fotografiji in hkrati ne želim biti predolg, bom skušal spremno besedilo karseda zgostiti in izpostaviti zame pomembnejša opažanja.

Beseda bo tekla o vplivu telesne drže na naše gibalne funkcije in naše življenje. V želji po tem da je vse skupaj bolj razumljivo, se z vsebino v nadaljevanju sklicujem na fotografiji, ki sta nastali med procesom Structural Bodywork TM obravnave in predstavljajo resnično osebo ter resnične spremembe po treh srečanjih.

Torej, v splošnem lahko rečemo, da z optimizacijo telesne drže pridobimo:

  • Enakomernejšo obremenitev tkiv, kar služi temu, da se lažje izognemo različnim preobremenitvam in poškodbam, saj različne sile, ki vplivajo na naše telo, lažje razpršimo čez večjo površino in jih ne usmerjamo zgolj na eno področje;   
  • boljše statično in dinamično ravnotežje, kar koristi tako med ohranjanjem statičnih položajev (sedenje, stanje ipd.) kot med gibanjem;
  • več možnosti za učinkovitejši izkoristek in delovanje različnih organskih sistemov, saj po nepotrebnem dodatno ne obremenjujemo prebavil, dihal, itd.; 
  • višje postavljeno izhodišče za vse gibalne aktivnosti, saj z večjim zavedanjem lastnega telesa in ob boljšem ravnovesju celotnega sistema lažje dosegamo višjo gibalno učinkovitost (več moči, vzdržljivosti, gibljivosti, …);
  • drugače oblikovano telo, saj na to, da imamo na primer bolj izpostavljen trebuh, ne vpliva le odstotek maščobne mase ali razporeditev le- te, temveč tudi postavitev ostalih telesnih segmentov.  

Znano?

Pa si v konkretnem primeru vidnem na fotografijah zgoraj poglejmo, kako spremembe telesne drže koristjo in kaj prinašajo:

  • Doseženo je bilo zmanjšanje obremenitve tkiv na zadnji strani telesa, ki so gospo med stanjem in verjetno tudi med gibanjem neumorno držala v pokončnem položaju.

Če primerjate sliki med seboj, boste hitro opazili, da je na prvi sliki pred navpično črto večji delež telesa kot na drugi sliki, kar je razlog za nesorazmerno večjo napetost tkiv na zadnji strani telesa. Po obravnavi sta sprednja in zadnja stran bolj uravnoteženi. To pomeni, da se je po obravnavi zmanjšala možnost za nastanek bolečin, preobremenitev ali morebitnih poškodb.

Za lažjo predstavo o tem, zakaj so v prvem primeru tkiva na zadnji strani telesa bolj obremenjena, predlagam, da si na mentalni zaslon prikličete podobo jadrnice, ki ima jambor povezan z jeklenicami. Zdaj si predstavljajmo hrbtenico kot jambor in tkiva kot jeklenice na sprednji in zadnji strani telesa. Katera tkiva/jeklenice bodo potemtakem bolj napeta, če želimo, da jambor ostaja pokončen? Tkiva na zadnji strani telesa, kajne?

 

  • Obremenitve so se zmanjšale oziroma enakomerneje razporedile. Posledično bo precej lažje ohranjati ravnotežje, ker:

1. so mišice in ostala tkiva bolj odzivna, saj so bolj spočita. Verjetno tu ni potrebno razlagati, da ko smo bolj spočiti, lahko naredimo več;

2. so vsi telesni segmenti bližje težišču in imamo boljše izhodišče za delovanje na višjem nivoju. Za lažje razumevanje tega principa predlagam, da se med tem, ko stojite, nagnete s celim telesom naprej in položaj primerjate s sproščenim stanjem v pokončni drži. V katerem primeru je položaj težje ohranjati? Se strinjate, da v prvem?

 

  • Fotografiji kažeta tudi prilagoditev postavitve prepon. Če pogledate od spodaj navzgor in pri obeh slikah med seboj primerjate vzporednost prvih dveh vodoravnih črt, boste opazili precejšnjo spremembo. Spodnja črta sledi postavitvi mišic medeničnega dna (medenični preponi), vmesna pa trebušni preponi. Ne gre pozabiti, da so med njima organi trebušne votline, ki bodo težje delovali, če so pod dodatnim neenakomernim pritiskom in potisnjeni proti sprednji trebušni steni.

Poleg vseh zgoraj naštetih izboljšav bo gospa s pomočjo izboljšane drže veliko lažje stabilizirala njen trup. Pa ne zaradi tega, ker je zaradi rednega treninga preživela minute in minute v t.i. položaju deske, temveč zato, ker ima s spremembo telesne drže avtomatično boljše izhodišče, da izkoristi tisto, kar že ima.

Seveda ne bo odveč, če bo tudi trenirala, vendar bo od treningov zdaj, ko je že poskrbela za izboljšanje telesne drže, imela veliko večjo korist. Za lažjo predstavi si zopet pomagajmo s fotografijama. Narišimo si pravokotnice na sredino vsake izmed obstoječih vodoravnih črt (glej sliko spodaj). Na prvi fotografiji vidimo, da se pojavljajo sile, ki si ne nasprotujejo direktno, temveč pod določenim kotom. To pomeni, da se del sile izgublja oziroma preusmerja, in jih je tako težje izkoristiti za stabilnost.

Ob tem ima tkivo na sprednji strani telesa podaljšano pot do primerne aktivacije, medtem ko je tkivo na zadnji strani praktično že v skrajni poziciji aktivacije. Razumljivo? Če ni, me lahko kadarkoli vprašate za dodatno razlago.  

Poglejmo si še vmesno in zgornjo vodoravno črto. Ti dve predstavljata preponi, med katerima se nahajata organa, ki v večji meri vplivata na našo vzdržljivost, moč, gibljivost, regeneracijo, nivo občutenega stresa in še bi lahko naštevali. Govorim seveda o pljučih in srcu.

V kolikor izpostavimo le proces dihanja, pri katerem sodelujeta oba, lahko spet trdimo, da bosta težje delovala, če bosta pod dodatnim in neenakomernim pritiskom. Ne verjamete? Poskusite globoko dihati, medtem ko ste v sključeni drži. Nato se zravnajte in globoko vdihnite. Primerjajte občutke, kaj opazite?

Potem, ko ste to preizkusili, pa si predstavljajte ali celo preizkusite tudi to, kakšna je vaša zmožnost izmenjave plinov oziroma dihanja med tekom. Mnogokrat ta namreč ni optimalna. In če dihanje opredelimo kot enega izmed omejitvenih dejavnikov na primer le pri vzdržljivosti, lahko kaj kmalu ugotovimo, kako pomembna je telesna drža, njen vpliv na pljuča in izkoristek pljučne kapacitete.

Seveda ne smemo zanemariti vpliva dihanja na še nešteto drugih stvari, vendar več o tem napišem kdaj drugič.

     

  • Z enakomernejšo obremenitvijo tkiv, boljšim delovanjem organov, višjim zavedanjem telesa in posledično boljšim ravnotežjem, bo gospa zagotovo gibalno veliko bolj učinkovita pa najsi gre za hojo med sprehodom s psom ali pa za partijo tenisa. Saj smo že rekli, da tkiva, ki so bolj spočita in v optimalnejši poziciji za njihovo opravljanje različnih funkcij, boljše funkcionirajo. Drži?

 

  • Nenazadnje pa se z optimizacijo telesne drže opazno spremeni tudi naša postava. S prilagoditvijo položaja stopal, goleni, stegnenice, medenice, hrbtenice, prsnega koša, ramen in glave, je poleg sprememb v položaju omenjenih segmentov, na fotografijah videti še zmanjšanje hiperekstenzije kolen, manj izpostavljen predel trebuha in precej manj kifoze v prsni hrbtenici.

Vse to daje občutek, da je gospa višja, vitkejša in bolj samozavestna. Kar malo v šali, malo za res, pomeni, da že s tremi obravnavami Structural Bodywork TM dosežemo tisto, za kar se nekateri trudijo doseči leta in leta z različnimi treningi in s prehrano.

S šalo na stan. Več kot katerakoli beseda ali slika nam pri bodo pri iskanju optimalne telesne drže povedali notranji občutki. Narava ima lastno inteligenco, za katero verjamem, da je visoko nad našo, zato naj bo spreminjanje iskanje optimalne drže in ne potiskanje v tisto, ki naj bi predstavljala določen ideal.

Vsako spremembo je smiselno poiskati postopno in individualno prilagojeno. Ne gre pozabiti, da je vsak posameznik živ, edinstven in vedno spreminjajoč se sistem, ki mu je potrebno prisluhniti. Da ima nekdo takšno držo kot jo ima, nista kriva le napačno gibanje ali dolgotrajnejše sedenje. Za vsakim telesom v prostoru se skriva veliko širša zgodba in na vsako telesno držo vpliva nešteto dejavnikov.

Če imate na primer bolečine v ramah, vratu, hrbtenici ali na kateremkoli drugem delu telesa, zato ne bo vedno zadoščalo iskanje njihovih vzrokov zgolj na mestih pojava bolečine ali katerih izmed drugih omejitev. Tudi o tem imam namen pisati enkrat v prihodnje.

Tokrat pa vas za konec vabim k branju kratkega zapisa, ki ga je napisala gospa s fotografij, ki ste si ju med branjem tega sestavka, sploh če ste prišli do tu, verjetno večkrat ogledali z namenom lažjega razumevanja in preverjanja zapisanega.    

Darja: »Preveč sedenja za računalnikom in ne vedno pravo razgibavanje sta pripomogla, da so se mi z leti nakopičile  asimetrije in obrabe v sklepih, mišicah in kosteh, zato tudi omejena gibljivost in kronične bolečine, malo tu in malo tam. V zadnjem letu pa še zlom gležnja in vedno več bolečin v hrbtu, ki sevajo tudi v roke in noge.

Po Daliborjevi terapiji (Structural Bodywork TM obravnavi) sem opazila znatno zmanjšanje bolečin, zlasti ponoči, kar je zelo pomembno za kakovost spanja, spočitost in telesno počutje in tako naprej v pozitivni spirali. Opazila sem tudi, da imam boljše ravnotežje in gibljivost, kar spet prinaša večje veselje do gibanja in tako se ugodni učinki kar pomnožujejo. 

Takšno obravnavo bi priporočila praktično vsakomur, saj večinoma vsi živimo malo preveč sedeče in premalo razgibano.«

 

V primeru, da si tudi vi želite z mojo pomočjo spremeniti vašo telesno držo oziroma s spremembo le-te vplivati na zmanjšanje bolečin, preprečevanje preobremenitev, dvig gibalnih sposobnosti, optimalnejše delovanje in izkoristek vaših organskih sistemov ter na vašo postavo, vam z veseljem pomagam na vaši poti.

Vse kar morate storiti za začetek je, da si rezervirate termin za posvet.

Pošlji sporočilo za rezervacijo termina za posvet! (klik)  

Več blogov

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Primož

 


Primož je svoje misli po najinem sodelovanju strnil takole:

 

"Po nekaj letih kroničnih težav s hrbtom,...

Preberi več

Bamboo in Panda

Zakaj Bamboo? Zakaj Panda? Zakaj pa ne?

Velikokrat se mi je že zgodilo, da sem ob iskanju odgovorov naletel na nova vprašanja. Vam tudi?

Včasih se mi...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Staša

Moja izkušnja v gibanju

 

Nepričakovan obisk

"Kmalu po najhujši koronski zimi nas je nenapovedano obiskal...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Tadej

"Večino delovnega časa preživim za mizo, na stolu, pred računalnikom. Vendar to ni največja težava, v katero...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Jan Marolt

"V zadnjem letu so me začeli zanimati različni gibalni koncepti in načini kako se s svojim telesom še bolj...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Barbara

"Daliborja sem spoznala povsem po naključju, vendar sem res vesela, da sta se najini poti križali.

Večino svojih...

Preberi več

Je za sključeno telesno držo res kriva sodobna tehnologija?

Telesna drža se večinoma ohranja nezavedno, zato je ta na nek način tudi odraz nezavednega. In ne, za našo držo...

Preberi več

Kako oblikovati želene navade, ki bodo lahkotno vodile do izbranih ciljev?

Minilo je že skoraj eno leto od oblikovanja ciljev za leto 2020. Me prav zanima komu se bodo letos vsi uresničili?...

Preberi več

Postani ambasador/ka optimiziranega gibanja!

Išče se nekdo, ki bi rad izboljšal svojo telesno držo, vzdržljivost, moč, pozornost, kvaliteto spanja in...

Preberi več

Na kateri točki preprečevanje bolezni zahteva višji davek kot bolezen sama?

Nošenje maske z namenom preprečevanja prenosa kapljičnih okužb ima svoj smisel, ne gre pa prezreti, da ima...

Preberi več

Usmerjeno dihanje lahko izboljša odpornost?

Proces dihanja je ena najpomembnejših funkcij našega organizma. Tako potek dihanja uravnava in pogojuje tudi...

Preberi več

Pridruži se mi pri rasti zdrave, srečne in močne skupnosti

Ta zapis je namenjen moji skupnosti iz dveh razlogov ter z željo:

a) da ponudim večdimenzionalno podporo tebi,...

Preberi več

Vrata so na široko odprta, a skoznje lahko stopi le vsak sam.

Vstopite v prvi lesen squash center na svetu in raziščite vso notranjost Squashland-a v 3D.

Verjamem, da ste za...

Preberi več

Kako izboljšati uporabnost zaščitnih mask?

Zaščitne maske niso že same po sebi zagotovilo, da bi lahko popolnoma preprečili prenos kapljičnih okužb. Med...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Tomaž

Tomaž je en izmed tistih, ki so s pomočjo mojih navodil trenirali doma, še preden je bilo to praktično določeno...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Nika

Nika je še ena izmed tistih, ki so s pomočjo mojih navodil trenirali doma, še preden je bilo to praktično...

Preberi več

Analiza telesne drže

Z analizo telesne drže do boljšega zdravja.

Neustrezna telesna drža ne omogoča učinkovitega gibanja in omejuje...

Preberi več

Kako razsajanje novega virusa vpliva na naju?

Izkoristiva trenutne nepredvidene in neželene dogodke za rast.

 

Iskreno, kako si?

Upam, da si v redu, zdrav/a...

Preberi več

Ne na glavo, ampak z glavo

Napredek v moči, gibljivosti, vzdržljivosti ali katerikoli drugi sposobnosti je mogoč le ob iskanju meja, vendar...

Preberi več

V prihodnje še več za vas!

Z veseljem sporočam novico, da vsi tisti, ki bi radi rehabilitirali poškodbe, delovali z namenom preprečevanja...

Preberi več

Privzgojeni vzorci, težka in okorna obleka, ne potrebujem vas!

"Nihanje razpoloženja, telesne teže in volje do življenja, pomanjkanje potrpežljivosti, pa nikoli pomanjkanja...

Preberi več

Zakaj je smiselno mešati jabolka in hruške?

Jabolk in hrušk naj ne bi mešali med seboj. Pa vendar se mi zdi to smiselno.

Naj razložim zakaj.

Jabolko med...

Preberi več

Večdimenzionalno gibanje

Ste kdaj razmišljali kaj VSE vpliva na naše gibanje? Kaj je potrebno nasloviti, če želimo postati bolj gibalno...

Preberi več

Wim Hof in/ali Michael Jordan?

Verjamem, da poznaš vsaj eno osebo iz naslova. Nisem pa prepričan, če veš kaj imata skupnega in kar je še...

Preberi več

Je**ni izgovor(i)? #1

Je ali ni izgovor? Jih je celo več? To je večno vprašanje, na katerega ni tako lahko najti odgovora.

Ne vem,...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Maša

"Mirno lahko rečem, da sem zelo dober znanec hudih bolečin v hrbtenici. Bolečine v križu sem začela čutiti pri...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Haris Ćoralić

"Moje ime je Haris Ćoralić in sem se že 2 leti in pol, skoraj 3, soočal s težavo, in sicer z bolečinami v...

Preberi več

Vzrok ali posledica?

Rešujemo vzroke ali posledice?

Vsi smo si že kdaj zaželeli, da se določene stvari ne bi nikdar ponovile. Morda se že od otroštva soočate s...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Darja

»Preveč sedenja za računalnikom in ne vedno pravo razgibavanje sta pripomogla, da so se mi z leti nakopičile...

Preberi več

mnoge poti

Od poškodbe, prek diagnoz in operacij, naposled do rešitve - Sonjina zgodba

Z naslednjim nekoliko daljšim zapisom želim opozoriti, da se vztrajnost izplača. Upam, da ne bo razumljeno...

Preberi več

kentavrova zgodba

Zgodba, ki spominja na kentavrovo

Da je ta spletna stran, ki bo v bodoče zbirala in podajala informacije (o gibanju, prehranjevanju, načinu...

Preberi več

V vednost

Če ste namenoma obiskali moj blog Bamboo & Panda, veste, zakaj ste tu. Če ste nanj naleteli po naključju, berite...

Preberi več

Ste v nevarnosti?

Če ste mogoče kdo izmed tistih, ki si želite varnosti, obvezno preberite spodnji sestavek. Lahko, da ste v...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Teodora

"Bolečina v zgornjem delu hrbta in v predelu lopatic je moja stalnica že več kot desetletje. Če vam povem, da...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Jerca

"Trenutno na vprašanje: »Kje pa ti živiš?« odgovorim z odgovorom: »V mojem kovčku«. Moja stalnica je...

Preberi več

Podarimo si čas!

Pozdravljen/a v božično jutro,

rad bi ti podaril čas.

Vem, morda za koga zgornji stavek zveni kot nekoliko čudno,...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Peter

"Pred slabim letom dni so se mi začele pojavljati bolečine v križnem delu hrbtenice. S prijateljem sva zelo hitro...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Matej

Na priloženih slikah je Matej, še en izmed tistih, s katerim sva v treh srečanjih uspela doseči izrazitejšo...

Preberi več

8-tedenski spletni tekaški program

Želiš izvajati sistematičen trening teka, z intenzivnostjo, ki je tekom programa sproti prilagajana tvojemu...

Preberi več

Zakaj je bolje, da dihaš skozi nos namesto skozi usta?

- Ker z dihanjem skozi nos lažje ohranjaš nižjo frekvenco dihanja in s tem povečaš absorpcijo kisika za okoli...

Preberi več

Tudi tebe bolijo kolena med hojo ali pa med tekom?

Pred leti sem po hitrejšem vzponu in spustu s Triglava po Tominškovi poti, prvič resneje v življenju začutil,...

Preberi več

Kako ti lahko koristi simulacija višinskega treninga?

Za nekatere koristi višinskega treninga se ti ni nujno potrebno odpraviti v višje ležeče predele ali bivati v...

Preberi več

Sprememba skoliotične drže

Mateja je še ena tistih, s katero sva v treh srečanjih v treh tednih poskrbela za izrazitejšo spremembo njene...

Preberi več

Izjemno učinkovit primer treninga za športnike

Trening ponavljajočih se šprintov v hipoksiji (zadržan dih po izdihu), ki mu sledi prostovoljna hipoventilacija...

Preberi več

Kako je najbolje dihati med tekom?

Če se srečuješ s tem vprašanjem, se zelo verjetno nahajaš med tistimi tekači, ki jih zanima kako bi lahko...

Preberi več

Odgovor na večno dilemo o tem, ali je tek zdrav in koristen

Če tečeš, se poškoduješ. Če želiš shujšati, nikar ne izberi teka, saj tek celo redi. Tečejo samo tisti, ki...

Preberi več

Gibalni koncept, ki bi ga moral poznati vsak

Ne glede na to, ali si vrhunski/a športnik/ca, ti gibanje predstavlja rekreacijo ali hobi, večino časa presediš...

Preberi več

Fascialni trening

Fascialni trening I.

Dandanes lahko informacije o treningu srečamo praktično povsod. Nasveti iz osebnih izkušenj, dognanja iz sveta...

Preberi več

Počepnete kot stara mama?

Bi tudi kdo izmed vas želel dvigniti kvaliteto gibanja in s tem bivanja? Verjamem, da nisem edini.

Pa veste, kako...

Preberi več

Be water my friend?

Vsak izmed nas je zagotovo že kdaj slišal, da brez vode ni življenja. Nekatere je ta teza prepričala do te mere,...

Preberi več

Gibalna diagnostika in individualizacija sta nujni!

Izkušnje in znanja kažejo, da največjo vrzel med uspehom in neuspehom predstavlja iskanje vzrokov trenutnega...

Preberi več

meritev telesne sestave

Normalna telesna teža

Ste se že kdaj srečali z vprašanjem »Kakšna naj bi bila normalna telesna teža?« V nadaljevanju najprej skozi...

Preberi več

Razmišljam o hrani

Nekdo, ki ceni obline, bi mi glede na moj zunanji videz morda rekel, da o hrani razmišljam premalo. Nekomu, ki ga...

Preberi več

Young coconut, fresh! Đes?

Mladi in sveži kokosi oziroma predvsem kokosova voda se ponaša z marsikaterimi pozitivnimi učinki, ki glede na...

Preberi več


Želiš izvedeti kako izboljšaš fizično in kognitivno zmogljivost?

Prijavite se na e-novice.