Mišljenje

Privzgojeni vzorci, težka in okorna obleka, ne potrebujem vas!

"Nihanje razpoloženja, telesne teže in volje do življenja, pomanjkanje potrpežljivosti, pa nikoli pomanjkanja stresa in še kaj so lastnosti osebe kot sem nekoč bila.

Dolga obdobja depresije, strahu pred, pred vsem, slabih medsebojnih odnosov, predvsem pa slabega odnosa do sebe ter razočaranja nad življenjem.

Pa na drugi strani kratka evforična obdobja, polna energije in zagnanosti, kjer me je kar razganjalo od vsega lepega, kjer se nisem znala ustaviti, kjer sem popolno neaktivnost zamenjala za prekomerno aktivnost in prenajedanje zamenjala že skoraj za stradanje.

Nikoli pa pravega ravnotežja, to je bil moj začaran krog.

Pretirana evforičnost me je matrala na čustveni, fizični, no na pravzaprav vseh ravneh in to ni nisem bila več zmožna slediti ritmu, katerega sem si narekovala. Sledilo je razočaranje nad seboj, občutki nemoči in kaj hitro prehod v obdobje negativne naravnanosti, ki je za nameček vedno prineslo vse hujše bolečine in vse več fizičnih in psihičnih zdravstvenih težav.

Že od samega otroštva sem se soočala s hudimi bolečinami hrbta. Najprej v ledvenem predelu in kasneje tudi v zgornjem delu hrbta. S časom so se pridružile neštete tegobe, od migren, refluksa do raznovrstnih okužb, lahko bi rekla, da je vsako leto doprineslo vedno nekaj novega in vedno več stresa.

V času hude negativne nastrojenosti so bolečine postale nevzdržne, kar je še dodatno okrepilo psihične tegobe in poglobilo negativno razmišljanje. Tako sem si postavljala vprašanja “Zakaj bi vztrajala v življenju polnem bolečine, v življenju, ki ga kot takšnega ni vredno živeti?”.

Takšna vprašanja so me ponesla na rob zavestnih zmožnosti in v bitki za vse ali nič, za konec ali nov začetek, ko sem klonila pod “težo življenja”, so se vklopili samodejni podzavestni odzivi v bitki za preživetje, vedenje nekje globoko v sebi, da je življenje vendarle vredno živeti.

Nenadna moč je okrepila voljo do življenja kateri je sledila odločitev za korenito spremembo življenjskega sloga, ki je praviloma pomenila radikalno spremembo z menjavo okolja, službe, partnerja, vsega kar sem dani trenutek razumela kot negativen odraz sebe.

Tovrstne spremembe so me navdajale s ponosom in povzdignile v praviloma kratkotrajno obdobje evforičnosti, “zmage nad življenjem”, kar je prineslo, prav tako kratkotrajno, olajšanje bolečin in ostalih zdravstvenih tegob.

V vseh svojih letih nihanja med skrajnima poloma, vrtenjem znotraj začaranega kroga, in vse obširnejšimi zdravstvenimi težavami, ki so se oplemenitile z vse hujšimi bolečinami hrbta, pa živčnimi zlomi in mnogo drugimi zapleti, sem krepila prepričanje, da nad svojim življenjem nimam nikakršne resnične kontrole in nikakršne možnosti vplivanja nad njim. Tovrsten pogled me je leta vodil v iskanje rešitev zunaj sebe.

Opazovanje drugih, kaj jih po moji presoji opredeljuje kot močne in samozavestne osebnosti, me je vodilo v nenehno spreminjanje sebe, predvsem svojega izgleda in v vse večjo oddaljenost od svoje nežne osebnosti, v bolj in bolj togo držo, ki je morda navzven, z vso železnino, črno obleko in mrkim pogledom, oddajala tudi energijo moči, predvsem pa energijo nedostopnosti, s katero sem se branila pred svetom, pred katerim sem se znotraj sebe vse bolj tresla od strahu.

Na drugi strani sem rešitev iskala v zdravstvu, kjer sem si želela neke čudežne tabletke, ki bi me čez noč odrešila vseh mojih tegob. Vsekakor sem prejela marsikateri recept, tablet za to in ono.

Pa verjetno ne rabim poudarjat, da nobena od strategij ni bila kaj prida uspešna, vsaj ne na dolgi rok.

Tako sem si, dokončno obupana nad iskanjem rešitve zunaj sebe, pričela postavljati nova vprašanja “Zakaj se moje telo odziva tako kot se?”, “Zakaj se sproščajo določeni hormoni”, “Ali lahko in kako lahko nadzorujem svojo tovarno hormonov?”, “Kaj vse pa sploh sestavlja moje telo in kako ta sestav deluje kot neka celota?” in še in še vse bolj detajlnih vprašanj o delovanju človeškega telesa, na katere odgovori so navadno prinesli spet nova vprašanja.

Bistvenega pomena pa je, da me je tovrstno zastavljanje vprašanj pripeljalo do samozavedanja, opazovanja sebe v danem trenutku, do življenja tu in zdaj.

Preteklost, kako se vidim na podlagi preteklih izkušenj, je izgubljala moč nad mano, prihodnost pa je tako odvisna od sedanjega trenutka, kjer imam moč odločitve kaj razmišljam, kako se vedem, kako se odzivam na trenutno situacijo.

Pričela sem opuščati negativno mnenje o sebi; mnenje, da nimam moči, da nisem dovolj dobra, da si ne zaslužim, da ne zmorem, da si ne upam, da sem vase zaprta, sramežljiva in neodločna oseba.

Krepila sem pozitivno samopodobo, samospoštovanje, ljubezen do sebe in do življenja. Stopila sem na pot preobrazbe vase. Vse boljše psihično počutje mi je vlilo prepotrebne moči in volje, pa želje po izboljšanju tudi fizičnega zdravja, želje po življenju brez bolečin.

In sledilo je še več raziskovanja in branja in vprašanj in spet raziskovanja in branja zgodb ljudi, ki so premostili svoje takšne in drugačne ovire. Vložen trud, pozitiven pristop in zavedanje, da sem sama odgovorna zase, za svoje zdravje, za svoje počutje, je obrodilo sadove in v moje življenje med drugim pripeljalo tudi ljudi, s katerimi sodelovanje mi je, na poti moje preobrazbe, znatno lajšalo dosego kvalitetnejšega življenja.

Tako sem nekega lepega dne, med preučevanjem kaj pa je zdaj ta fascija (izraza pred tem pač nisem poznala) in zakaj je pomembna, kliknila na povezavo do bloga Bamboo in Panda.

Po vsrkanju vseh novih in koristnih informacij sem prebrala še zgodbe ljudi, kateri so se tudi soočali z bolečinami in jim je sodelovanje z avtorjem bloga prineslo zares pozitivne rezultate. Vsi zapisi, vključno z avtorjevim predstavitvenim, so v meni zanetili željo po sodelovanju.

Napisala sem prošnjo za sestanek in priznam, kar nekaj časa sem kolebala, dokler nisem končno zmagala jaz, jaz, ki zmorem in si upam, nič več sramežljiva in bojazljiva, in končno kliknila pošlji.

Pred uvodnim sestankom nisem živčno premišljevala kako bo, kot bi sicer navadno počela, saj sem preprosto čutila, da lahko pričakujem sproščen pogovor z nekom, ki na življenje gleda z različnih zornih kotov in celostno. Prebrani zapisi bloga so me navdajali s pričakovanjem drugačne obravnave kot sem je bila vajena s strani zdravstva, kjer so bile preiskave in rešitve navadno zelo ozko usmerjene, celotna slika pa specialistov praviloma tako ni zanimala.

Uvodni pogovor, kjer sem lahko sproščeno in brezskrbno zaupala svoje ovire in želje, je okrepil mojo intuicijo, da je bila odločitev za sodelovanje pot v dobro smer. Hitri pozitivni rezultati so mojo intuicijo tudi potrdili.

Posebnih predstav, kako bodo obravnave potekale, si nisem delala, saj sem Daliborju in njegovemu pristopu preprosto zaupala. Kar pa sem bila prepričana je, da bom morala, in da tudi želim, v procesu aktivno sodelovati tudi sama, saj si želim doseč dobre in predvsem trajne rezultate ter od obravnav odnest kar največ kar se da.

Skozi obravnave Structural Bodyworka sem se naučila boljšega samoopazovanja ter občutenja sebe znotraj svojega telesa. Telesna drža se je prilagodila k bolj optimalni, s čimer so se že skozi prve obravnave bistveno zmanjšale bolečine in nato skozi nadaljnje delo tudi izzvenele.

Obravnave so me vodile v boljšo povezanost s seboj in razumevanje signalov, katere mi pošilja telo. Izboljšala se mi je psihofizična samokontrola v vsakem trenutku; z, za primer, prilagoditvijo pozicije telesa med sedenjem v lokalu lahko hitro odpravim bolečino ali morebiten stres, signala, ki me opozorita, da je telo v nekem nelagodju.

Sproščeno povezanost s svetom, občutenje vpetosti v prostor in ravnotežje znotraj tega, pa sem razvijala skozi obravnave Gibalnega Coachinga.

Nesigurnost in togost v gibanju se sedaj razvija v čudovito sodelovanje celega telesa, kjer preko zaznave prostora in situacije lahko hitro prilagodim gibanje in ostajam v ravnotežju. Gibanje ponovno postaja užitek, sproščanje, raziskovanje in občutenje prostora, svobodo.

Hkrati je gibanje postalo moje osnovno orodje preko katerega se učim kar najbolje izkoristiti svoj potencial in okrepiti svojo moč.

Boljše opazovanje sebe in sebe v prostoru ter odprta, sproščena drža, samozavestno, sproščeno ter uravnoteženo gibanje so mi odprli boljši vpogled vase in od kod izvor mojih ovir ter lažji pristop k vsaki situaciji v kateri se znajdem.

Ravnotežje, sproščenost, samozavest in kar najboljše koriščenje svojega potenciala sedaj osvajam ne le v gibanju temveč v vseh vidikih življenja in tako mi sedaj poleg gibanja tudi življenje samo zopet predstavlja užitek in radost.

Poleg že naštetega mi je sodelovanje z Daliborjem vsekakor doprineslo pozitiven pristop do življenja in osebno rast.

Ne glede na razlog, naj si bo to želja po izboljšanju gibanja, drže, odprava bolečin (po poškodbi ali tako kot v mojem primeru odprava bolečin pridobljenih preko vzgoje; nenehne opazke in navodila, ki sem jih prejemala kot otrok, “Rame nazaj! Drži se pokonci! Ne mahaj tako z rokami! Ne brcaj in lepo mirno sedi!”, so me popeljala v togo, vsiljeno držo ter nesproščenost v tako fizičnem kot tudi psihičnem vidiku) ali nekaj čisto desetega, zaradi česar zase iščete strokovno pomoč in ste pripravljeni na aktivno delo, verjamem, da lahko tudi vam, s svojim strokovnim in individualnim pristopom, pomaga.

Obravnave preprosto priporočam vsakemu, ki želi aktivno delati na svoji osebni rasti zavoljo boljše kvalitete življenja. Z vzpostavljanjem povezanosti s seboj in s prostorom, preko gibanja in vedno zanimivih pogovorov, polnih pozitivnih provokacij, se usmerjamo k splošnemu in nujno potrebnemu življenjskemu ravnotežju in smo hkrati v svoji umirjenosti sposobni hitre prilagoditve nepredvidenim situacijam, katerih v življenju prav gotovo ne primanjkuje."

Napisala: Urška

Več blogov

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Primož

 


Primož je svoje misli po najinem sodelovanju strnil takole:

 

"Po nekaj letih kroničnih težav s hrbtom,...

Preberi več

Bamboo in Panda

Zakaj Bamboo? Zakaj Panda? Zakaj pa ne?

Velikokrat se mi je že zgodilo, da sem ob iskanju odgovorov naletel na nova vprašanja. Vam tudi?

Včasih se mi...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Staša

Moja izkušnja v gibanju

 

Nepričakovan obisk

"Kmalu po najhujši koronski zimi nas je nenapovedano obiskal...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Tadej

"Večino delovnega časa preživim za mizo, na stolu, pred računalnikom. Vendar to ni največja težava, v katero...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Jan Marolt

"V zadnjem letu so me začeli zanimati različni gibalni koncepti in načini kako se s svojim telesom še bolj...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Barbara

"Daliborja sem spoznala povsem po naključju, vendar sem res vesela, da sta se najini poti križali.

Večino svojih...

Preberi več

Je za sključeno telesno držo res kriva sodobna tehnologija?

Telesna drža se večinoma ohranja nezavedno, zato je ta na nek način tudi odraz nezavednega. In ne, za našo držo...

Preberi več

Kako oblikovati želene navade, ki bodo lahkotno vodile do izbranih ciljev?

Minilo je že skoraj eno leto od oblikovanja ciljev za leto 2020. Me prav zanima komu se bodo letos vsi uresničili?...

Preberi več

Postani ambasador/ka optimiziranega gibanja!

Išče se nekdo, ki bi rad izboljšal svojo telesno držo, vzdržljivost, moč, pozornost, kvaliteto spanja in...

Preberi več

Na kateri točki preprečevanje bolezni zahteva višji davek kot bolezen sama?

Nošenje maske z namenom preprečevanja prenosa kapljičnih okužb ima svoj smisel, ne gre pa prezreti, da ima...

Preberi več

Usmerjeno dihanje lahko izboljša odpornost?

Proces dihanja je ena najpomembnejših funkcij našega organizma. Tako potek dihanja uravnava in pogojuje tudi...

Preberi več

Pridruži se mi pri rasti zdrave, srečne in močne skupnosti

Ta zapis je namenjen moji skupnosti iz dveh razlogov ter z željo:

a) da ponudim večdimenzionalno podporo tebi,...

Preberi več

Vrata so na široko odprta, a skoznje lahko stopi le vsak sam.

Vstopite v prvi lesen squash center na svetu in raziščite vso notranjost Squashland-a v 3D.

Verjamem, da ste za...

Preberi več

Kako izboljšati uporabnost zaščitnih mask?

Zaščitne maske niso že same po sebi zagotovilo, da bi lahko popolnoma preprečili prenos kapljičnih okužb. Med...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Tomaž

Tomaž je en izmed tistih, ki so s pomočjo mojih navodil trenirali doma, še preden je bilo to praktično določeno...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Nika

Nika je še ena izmed tistih, ki so s pomočjo mojih navodil trenirali doma, še preden je bilo to praktično...

Preberi več

Analiza telesne drže

Z analizo telesne drže do boljšega zdravja.

Neustrezna telesna drža ne omogoča učinkovitega gibanja in omejuje...

Preberi več

Kako razsajanje novega virusa vpliva na naju?

Izkoristiva trenutne nepredvidene in neželene dogodke za rast.

 

Iskreno, kako si?

Upam, da si v redu, zdrav/a...

Preberi več

Ne na glavo, ampak z glavo

Napredek v moči, gibljivosti, vzdržljivosti ali katerikoli drugi sposobnosti je mogoč le ob iskanju meja, vendar...

Preberi več

V prihodnje še več za vas!

Z veseljem sporočam novico, da vsi tisti, ki bi radi rehabilitirali poškodbe, delovali z namenom preprečevanja...

Preberi več

Poiščite svojo optimalno telesno držo!

Pravijo, da slika pove več kot tisoč besed. Glede na to, da sta v tokratnem prispevku že dve fotografiji in...

Preberi več

Zakaj je smiselno mešati jabolka in hruške?

Jabolk in hrušk naj ne bi mešali med seboj. Pa vendar se mi zdi to smiselno.

Naj razložim zakaj.

Jabolko med...

Preberi več

Večdimenzionalno gibanje

Ste kdaj razmišljali kaj VSE vpliva na naše gibanje? Kaj je potrebno nasloviti, če želimo postati bolj gibalno...

Preberi več

Wim Hof in/ali Michael Jordan?

Verjamem, da poznaš vsaj eno osebo iz naslova. Nisem pa prepričan, če veš kaj imata skupnega in kar je še...

Preberi več

Je**ni izgovor(i)? #1

Je ali ni izgovor? Jih je celo več? To je večno vprašanje, na katerega ni tako lahko najti odgovora.

Ne vem,...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Maša

"Mirno lahko rečem, da sem zelo dober znanec hudih bolečin v hrbtenici. Bolečine v križu sem začela čutiti pri...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Haris Ćoralić

"Moje ime je Haris Ćoralić in sem se že 2 leti in pol, skoraj 3, soočal s težavo, in sicer z bolečinami v...

Preberi več

Vzrok ali posledica?

Rešujemo vzroke ali posledice?

Vsi smo si že kdaj zaželeli, da se določene stvari ne bi nikdar ponovile. Morda se že od otroštva soočate s...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Darja

»Preveč sedenja za računalnikom in ne vedno pravo razgibavanje sta pripomogla, da so se mi z leti nakopičile...

Preberi več

mnoge poti

Od poškodbe, prek diagnoz in operacij, naposled do rešitve - Sonjina zgodba

Z naslednjim nekoliko daljšim zapisom želim opozoriti, da se vztrajnost izplača. Upam, da ne bo razumljeno...

Preberi več

kentavrova zgodba

Zgodba, ki spominja na kentavrovo

Da je ta spletna stran, ki bo v bodoče zbirala in podajala informacije (o gibanju, prehranjevanju, načinu...

Preberi več

V vednost

Če ste namenoma obiskali moj blog Bamboo & Panda, veste, zakaj ste tu. Če ste nanj naleteli po naključju, berite...

Preberi več

Ste v nevarnosti?

Če ste mogoče kdo izmed tistih, ki si želite varnosti, obvezno preberite spodnji sestavek. Lahko, da ste v...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Teodora

"Bolečina v zgornjem delu hrbta in v predelu lopatic je moja stalnica že več kot desetletje. Če vam povem, da...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Jerca

"Trenutno na vprašanje: »Kje pa ti živiš?« odgovorim z odgovorom: »V mojem kovčku«. Moja stalnica je...

Preberi več

Podarimo si čas!

Pozdravljen/a v božično jutro,

rad bi ti podaril čas.

Vem, morda za koga zgornji stavek zveni kot nekoliko čudno,...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Peter

"Pred slabim letom dni so se mi začele pojavljati bolečine v križnem delu hrbtenice. S prijateljem sva zelo hitro...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Matej

Na priloženih slikah je Matej, še en izmed tistih, s katerim sva v treh srečanjih uspela doseči izrazitejšo...

Preberi več

8-tedenski spletni tekaški program

Želiš izvajati sistematičen trening teka, z intenzivnostjo, ki je tekom programa sproti prilagajana tvojemu...

Preberi več

Zakaj je bolje, da dihaš skozi nos namesto skozi usta?

- Ker z dihanjem skozi nos lažje ohranjaš nižjo frekvenco dihanja in s tem povečaš absorpcijo kisika za okoli...

Preberi več

Tudi tebe bolijo kolena med hojo ali pa med tekom?

Pred leti sem po hitrejšem vzponu in spustu s Triglava po Tominškovi poti, prvič resneje v življenju začutil,...

Preberi več

Kako ti lahko koristi simulacija višinskega treninga?

Za nekatere koristi višinskega treninga se ti ni nujno potrebno odpraviti v višje ležeče predele ali bivati v...

Preberi več

Sprememba skoliotične drže

Mateja je še ena tistih, s katero sva v treh srečanjih v treh tednih poskrbela za izrazitejšo spremembo njene...

Preberi več

Izjemno učinkovit primer treninga za športnike

Trening ponavljajočih se šprintov v hipoksiji (zadržan dih po izdihu), ki mu sledi prostovoljna hipoventilacija...

Preberi več

Kako je najbolje dihati med tekom?

Če se srečuješ s tem vprašanjem, se zelo verjetno nahajaš med tistimi tekači, ki jih zanima kako bi lahko...

Preberi več

Odgovor na večno dilemo o tem, ali je tek zdrav in koristen

Če tečeš, se poškoduješ. Če želiš shujšati, nikar ne izberi teka, saj tek celo redi. Tečejo samo tisti, ki...

Preberi več

Gibalni koncept, ki bi ga moral poznati vsak

Ne glede na to, ali si vrhunski/a športnik/ca, ti gibanje predstavlja rekreacijo ali hobi, večino časa presediš...

Preberi več

Fascialni trening

Fascialni trening I.

Dandanes lahko informacije o treningu srečamo praktično povsod. Nasveti iz osebnih izkušenj, dognanja iz sveta...

Preberi več

Počepnete kot stara mama?

Bi tudi kdo izmed vas želel dvigniti kvaliteto gibanja in s tem bivanja? Verjamem, da nisem edini.

Pa veste, kako...

Preberi več

Be water my friend?

Vsak izmed nas je zagotovo že kdaj slišal, da brez vode ni življenja. Nekatere je ta teza prepričala do te mere,...

Preberi več

Gibalna diagnostika in individualizacija sta nujni!

Izkušnje in znanja kažejo, da največjo vrzel med uspehom in neuspehom predstavlja iskanje vzrokov trenutnega...

Preberi več

meritev telesne sestave

Normalna telesna teža

Ste se že kdaj srečali z vprašanjem »Kakšna naj bi bila normalna telesna teža?« V nadaljevanju najprej skozi...

Preberi več

Razmišljam o hrani

Nekdo, ki ceni obline, bi mi glede na moj zunanji videz morda rekel, da o hrani razmišljam premalo. Nekomu, ki ga...

Preberi več

Young coconut, fresh! Đes?

Mladi in sveži kokosi oziroma predvsem kokosova voda se ponaša z marsikaterimi pozitivnimi učinki, ki glede na...

Preberi več


Želiš izvedeti kako izboljšaš fizično in kognitivno zmogljivost?

Prijavite se na e-novice.