Mišljenje

Razmišljam o hrani

Nekdo, ki ceni obline, bi mi glede na moj zunanji videz morda rekel, da o hrani razmišljam premalo. Nekomu, ki ga zanima le razmerje med vnosom in porabo kalorij, bo sledeče razmišljanje o hrani popolnoma odveč.

Vendar pa se tule ne ukvarjam s sabo ali s tem, kaj si o meni mislijo drugi. Prav tako mi po mislih ne roji nekaj v smislu »komaj čakam da mi prinesejo curry, sestradan sem«, kot na priloženi sliki. O hrani in prehranjevanju tokrat razmišljam širše in na več nivojih.

Če bi radi izvedeli več o mojem razmišljanju ali sami razmišljate o svojem načinu prehranjevanja, vabljeni, da si preberete spodnji prispevek.

Torej, najprej eno najpomembnejših vprašanj o prehrani:

KAKO IZBRATI TISTO PRAVO HRANO, KI BO ZADOSTILA NAŠIM CILJEM, OBVEZNOSTIM, ŽELJAM IN POTREBAM?

Naj izberemo eko/bio hrano? Hrano, ki je dobrega okusa? Najcenejšo? Tisto, ki jo bomo kar najbolje prebavili?

Odgovor je sila preprost: Izberimo tisto, ki jo dovolj dobro prebavimo, da nam da želeno energijo.

Vem, teorija je eno, praksa je drugo. Vas pa verjetno zanima, kaj to konkretno pomeni. 

Preden dobite nekatere odgovore, predlagam, da se najprej za trenutek ustavimo pri prebavi. Brez skrbi, ne bomo šli v podrobnosti, vendar bi vseeno rad izpostavil nekaj stvari.

Kaj mislite, kdaj je naša prebava optimalna?

Končni izdelek prebave ob obisku stranišča je lahko kar dober pokazatelj tega, kar se je med prebavljanjem hrane zgodilo in ali je bila izbira hrane ustrezna. Mimogrede ob spremljanju prebavnih poti mogoče ugotovimo, da je kakšno (»super«)živilo ne povsem prebavljeno končalo v školjki ali se v našem telesu zadržalo več časa kot je potrebno, kar pomeni, da smo ga zagotovo (pre)drago plačali in bo v prihodnje dobro razmisliti o njegovi vrednosti.

Vendar pa izkupiček v straniščni školjki še zdaleč ni edini pokazatelj kvalitete prebave. Menim, da je smiselno prebavo opazovati še preden zaključi svoje delo.             

Eden izmed boljših pokazateljev, če ne najboljši, je zagotovo naše počutje pred, med in po obroku. Ne pozabimo: hrano naj bi v prvi vrsti uživali zato, da nam daje energijo, ne pa da nam jo jemlje.   

Če torej pred vstopom hrane v naše telo, med njenim zadrževanjem znotraj telesa in ob izstopu iz njega zaznamo kakršnekoli neželene občutke, z našim prebavljanjem hrane najbrž nekaj ni v redu. Se strinjate?

V nasprotnem primeru, se pravi, da je vse tako kot si želimo, pa že lahko govorimo o optimalni prebavi. Bi zase lahko rekli, da je vaša prebava optimalna?

Vrnimo se nazaj k ne-optimalni prebavi. Kje v primeru neučinkovitega  prebavljanja iskati rešitev?

Na prebavo vplivajo razni dejavniki kot so kvaliteta hrane, priprava jedi, kombinacije živil, čas zaužitja, izbira ustrezne gibalne aktivnosti, količina počitka, zdravstveno stanje, čustva, starost, spol, okolje in kultura, zato bo pot do boljše prebave smiselno iskati na omenjenih mestih.

Ker pa je dejavnikov kar veliko, bi nam usmeritev pozornosti na vsakega posebej že na samem začetku pobrala ogromno energije in kmalu bi lahko ugotovili, da je takšna obravnava v praksi nemogoča, ali bolje rečeno neuspešna.

Kot rešitev vidim opazovanje našega lastnega počutja, ki je najbolj preprost in učinkovit kazalec uspešnosti prebavljanja. S spremljanjem lastnega počutja bomo najlažje ugotovili, ali smo izbrali pravo hrano. Podrobnejšemu raziskovanju posameznega dejavnika se lahko posvetimo tudi kasneje, če je to potrebno.

Ukvarjanje z ustreznostjo posameznega dejavnika in iskanje rešitev samo na enem nivoju ne bo postreglo z želenimi rezultati. Tak pristop bi bil učinkovit le, če bi bilo naše telo laboratorij, ki vnesene kalorije pretvarja v energijo, hranila pa v gradnike našega organizma, vse ostalo pa nas ne bi zanimalo. Vi, ki to berete, pa tak laboratorij seveda niste, je tako?

Vem, vem, še vedno smo pri besedah in teoriji. Rezultate pa vedno prinaša praksa.

No, tule je moje priporočilo, s katerim si lahko pomagate pri spremembi oziroma izboljšanju trenutnega stanja in dosežete  želen rezultat. Le vpeljati ga morate v svojo prakso.

Vsaj za en teden fotografirajte vsak vaš obrok še preden ga zaužijete in zapišite zraven, kako ste se počutili pred, med in po zaužitem obroku. Po enem tednu zabeleženo preglejte. Ste zadovoljni z opisi svojega počutja? Gre za pozitivne občutke? Ste sproščeni in polni energije ali v stresu in utrujeni? Če želite spremeniti svoje počutje, bo potrebno poiskati prilagoditve. Začnite z majhnimi koraki in postopek ponavljajte, dokler s prehrano/prebavo in svojim počutjem niste popolnoma zadovoljni.

Verjamem, da vam lahko vodenje takšne evidence ponudi veliko več individualno prilagojenih usmeritev kot vam jih je brez nje sposoben ponuditi katerikoli prehranski strokovnjak, besedila o koristih posameznih živil ali diete s čudodelnimi učinki.

Zakaj potrebujemo individualne usmeritve? Ne obstaja popoln način prehranjevanja, ki bi pomagal vsem? Zakaj nekomu neka stvar koristi, pri drugem pa nima učinka ali mu celo škoduje?

Individualnih usmeritev morda res ne potrebujete, a le če lahko zase rečete, da ste popolnoma enaki tistemu, s katerim se primerjate. Jaz do zdaj še nisem srečal dveh popolnoma enakih posameznikov. Pa vi? 

Se tudi po tednu/dveh vaša prebava ne izboljša in se počutite enako? V takšnem primeru pa le poiščite strokovno pomoč. Res ni potrebe, da ste mojster za vse :).  

Več blogov

Bamboo in Panda

Zakaj Bamboo? Zakaj Panda? Zakaj pa ne?

Velikokrat se mi je že zgodilo, da sem ob iskanju odgovorov naletel na nova vprašanja. Vam tudi?

Včasih se mi...

Preberi več

Večdimenzionalno gibanje

Ste kdaj razmišljali kaj VSE vpliva na naše gibanje? Kaj je potrebno nasloviti, če želimo postati bolj gibalno...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Maša

"Mirno lahko rečem, da sem zelo dober znanec hudih bolečin v hrbtenici. Bolečine v križu sem začela čutiti pri...

Preberi več

Zakaj je smiselno mešati jabolka in hruške?

Jabolk in hrušk naj ne bi mešali med seboj. Pa vendar se mi zdi to smiselno.

Naj razložim zakaj.

Jabolko med...

Preberi več

Poiščite svojo optimalno telesno držo!

Pravijo, da slika pove več kot tisoč besed. Glede na to, da sta v tokratnem prispevku že dve fotografiji in...

Preberi več

Je**ni izgovor(i)? #1

Je ali ni izgovor? Jih je celo več? To je večno vprašanje, na katerega ni tako lahko najti odgovora.

Ne vem,...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Haris Ćoralić

"Moje ime je Haris Ćoralić in sem se že 2 leti in pol, skoraj 3, soočal s težavo, in sicer z bolečinami v...

Preberi več

Ne na glavo, ampak z glavo

Napredek v moči, gibljivosti, vzdržljivosti ali katerikoli drugi sposobnosti je mogoč le ob iskanju meja, vendar...

Preberi več

Vzrok ali posledica?

Rešujemo vzroke ali posledice?

Vsi smo si že kdaj zaželeli, da se določene stvari ne bi nikdar ponovile. Morda se že od otroštva soočate s...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Darja

»Preveč sedenja za računalnikom in ne vedno pravo razgibavanje sta pripomogla, da so se mi z leti nakopičile...

Preberi več

mnoge poti

Od poškodbe, prek diagnoz in operacij, naposled do rešitve - Sonjina zgodba

Z naslednjim nekoliko daljšim zapisom želim opozoriti, da se vztrajnost izplača. Upam, da ne bo razumljeno...

Preberi več

kentavrova zgodba

Zgodba, ki spominja na kentavrovo

Da je ta spletna stran, ki bo v bodoče zbirala in podajala informacije (o gibanju, prehranjevanju, načinu...

Preberi več

V vednost

Če ste namenoma obiskali moj blog Bamboo & Panda, veste, zakaj ste tu. Če ste nanj naleteli po naključju, berite...

Preberi več

Ste v nevarnosti?

Če ste mogoče kdo izmed tistih, ki si želite varnosti, obvezno preberite spodnji sestavek. Lahko, da ste v...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Teodora

"Bolečina v zgornjem delu hrbta in v predelu lopatic je moja stalnica že več kot desetletje. Če vam povem, da...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Jerca

"Trenutno na vprašanje: »Kje pa ti živiš?« odgovorim z odgovorom: »V mojem kovčku«. Moja stalnica je...

Preberi več

Odgovor na večno dilemo o tem, ali je tek zdrav in koristen

Če tečeš, se poškoduješ. Če želiš shujšati, nikar ne izberi teka, saj tek celo redi. Tečejo samo tisti, ki...

Preberi več

Gibalni koncept, ki bi ga moral poznati vsak

Ne glede na to, ali si vrhunski/a športnik/ca, ti gibanje predstavlja rekreacijo ali hobi, večino časa presediš...

Preberi več

Fascialni trening

Fascialni trening I.

Dandanes lahko informacije o treningu srečamo praktično povsod. Nasveti iz osebnih izkušenj, dognanja iz sveta...

Preberi več

Počepnete kot stara mama?

Bi tudi kdo izmed vas želel dvigniti kvaliteto gibanja in s tem bivanja? Verjamem, da nisem edini.

Pa veste, kako...

Preberi več

Be water my friend?

Vsak izmed nas je zagotovo že kdaj slišal, da brez vode ni življenja. Nekatere je ta teza prepričala do te mere,...

Preberi več

Gibalna diagnostika in individualizacija sta nujni!

Izkušnje in znanja kažejo, da največjo vrzel med uspehom in neuspehom predstavlja iskanje vzrokov trenutnega...

Preberi več

meritev telesne sestave

Normalna telesna teža

Ste se že kdaj srečali z vprašanjem »Kakšna naj bi bila normalna telesna teža?« V nadaljevanju najprej skozi...

Preberi več

Young coconut, fresh! Đes?

Mladi in sveži kokosi oziroma predvsem kokosova voda se ponaša z marsikaterimi pozitivnimi učinki, ki glede na...

Preberi več


Želite biti obveščeni o aktualnih treningih, novicah, seminarjih in delavnicah?

Prijavite se na e-novice.