Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Tadej

"Večino delovnega časa preživim za mizo, na stolu, pred računalnikom. Vendar to ni največja težava, v katero spravljam svoje telo. Še veliko večji izzivi zame so športni, in pri teh nisem malenkosten. Ni me težko navdušiti nad najbolj dinamičnimi oblikami gibanja.

Deset let aktivno treniram borilno veščino aikido. Redno tečem ali kolesarim čez drn in strn. V zimskih mesecih lazim po gorah s turnimi smučmi ali se podim za pakom na drsalkah. Občasno me prijatelj vzame za flokista na športno jadrnico. Jasno, skif dvojec, nekaj najbolj akrobatskega, kar drvi po vodi.

Včasih — to moram priznati — gredo te moje športne pustolovščine tudi čez rob. Dvakrat do sedaj sem opravil 100 miljski gorski tek. Jasno mi je, da takšne preizkušnje in priprave nanjo puščajo na mojem telesu posledice, sploh v moji zreli starosti, ko regeneracija traja (pre)dolgo. Vseeno pa se nisem mogel sprijazniti z bolečinami, ki so se začele kronično pojavljati v posameznih delih telesa.

Proti njim se aktivno borim z raznoraznimi metodami: športno fizioterapijo, kineziologijo, osteopatijo, prehrambeno dieto, meditacijo, in vsaka od teh stanje delno izboljša. Vendar le začasno. Posebej me je skrbelo, da so bile te kronično razbolele točke v delih, ki so za moje gibanje najbolj pomembni: hrbet, noge.

Daliborja poznam že od prej kot izjemno športno izobraženega in razgledanega mentorja pri telovadbi. Namesto vojaškega štetja je za vzpodbudo ponudil razlago, čemu je vaja pomembna in kako jo prilagoditi, da bo posamezniku najbolj koristila. Ko sem od prijatelja, ki se, ravno tako kot jaz, pripravlja na dolge trail teke, dobil informacijo o Daliborjevi novi telovadnici, sem ga brez pomisleka poklical.

Kaj Structural Bodywork TM pomeni, me ni toliko zanimalo. Dovolj veliko zagotovilo za kvalitetno vadbo mi je bil Dalibor sam.

Najbolj fascinantno pri vadbi na najinih srečanjih mi je bilo, da so vaje izjemno preproste. Večino njih sem izvajal že prej, nekatere tudi redno, na telovadbi v fitnesu ali ob jutranjem joga razgibavanju. Vendar so vaje z novo razlago, čemu so namenjene, in kako jih zares izvajati, dobile novo dimenzijo. Priznam, da vedno ni bilo enostavno, a Dalibor je vedno našel podporno vajo, s katero je telo našlo prave mišice in aktiviralo na povsem nov način.

Prešinilo me je, da je bilo z mojo telovadbo enako, kot da bi govoril tuj jezik, ne da bi poznal njegovo slovnico. Ali kot da bi igral kitaro, ne da bi poznal note. Nekaj površinskega, brez globokega znanja, brez možnosti napredka. V nekaj seansah in ob številnih domačih nalogah sem začel graditi ta manjkajoči temelj.

Ali bi komu priporočil obisk? Vsakemu, ki se s športom resneje ukvarja. Investicija v gibalno izobraževanje se mu bo gotovo povrnila: z manjšim številom poškodb, v podaljšanju aktivne športne dobe, v obliki neskončnega nabora idej za domačo telovadbo, s katerimi krepi principe dobrega in optimiziranega gibanja.

Na prvem srečanju sem si postavil dva cilja, ki sem jih želel doseči z obiskom pri Daliborju. Prvi je bil, da se znebim bolečine v hrbtu, s katero sem se zadnja leta vsako jutro zbudil. To mi je uspelo. Drugi pa je zaigrati jazz klasiko Autumn Leaves na kitari. Na tem cilju še nisem, mi gre pa ravno tako dobro! :)"

- Tadej

 

Morda strokovna pomoč pri načrtovanju, izvedbi in/ali spremljanju napredka na poti proti zasledovanju katerega izmed gibalnih ciljev, zanima tudi tebe?

Pošlji sporočilo za rezervacijo termina za posvet! (klik)


Želiš izvedeti kako izboljšaš fizično in kognitivno zmogljivost?

Prijavite se na e-novice.