Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Jan Marolt

"V zadnjem letu so me začeli zanimati različni gibalni koncepti in načini kako se s svojim telesom še bolj povezati, zato sem izredno hvaležen da mi je na pot pristopil Dalibor in me z ogromno novega znanja podprl na poti samoraziskovanja.

Kot plesalca me je vedno zanimala komunikacija, ki jo lahko izražamo skozi gib, z njegovo metodo Structural Bodywork TM pa se je izboljšala tudi komunikacija med menoj in mojim telesom, z navidez enostavnimi praksami in konstruktivnim pogovorom me je usmerjal, da sem izboljšal povezavo med posameznimi deli telesa, posledično opazno izboljšal telesno držo in se začel zavedati podpore telesa, ki ga omogoča homogeno sodelovanje med posameznimi sklepi in mišicami. 

Z metodo 4D dihanja kot ga sam plastično imenuje me je poučil kako resnično optimalno uporabljati trebušno prepono, da izkoriščamo boljši support telesa, in da lažje sprostimo določene dele, ki so mogoče zategnjeni in s tem ustvarjamo v telesu več prostora - posledično več prostora za gib in boljše počutje.

Veliko spremembo sem opazil predvsem na področju ledvenega predela in sredine prsnega koša, kar se občutno pozna pri gibljivosti, na primer pri vajah raztezanja. Ker me je naučil usmeriti dih v posamezen del telesa mi to resnično pomaga pri sproščanju delov, ki so zaradi takega ali drugačnega razloga zakrčeni.

Spodnji del hrbta, ki je bil pred tem mnogokrat zategnjen in v nelagodju uspem sedaj po vadbi ali pred spanjem učinkovito predihati in sprostiti. Poleg same gibljivosti pa opažam tudi spremembe pri vajah ravnotežja, ki ga zaradi boljše podpore, ki mi jo nudi telo, veliko lažje iščem in vzpostavljam. V splošnem je gibanje postalo bolj zavedujoče. 

S programom Oxygen Advantage mi je predstavil izredno zanimivo metodo za izboljšanje splošne moči in kondicije ter za lažje preklapljanje stanja telesa med posameznimi obveznostmi. Z metodo se med drugim učim še bolj optimalne uporabe prepone, kar se je, zanimivo, v plesu izkazalo kot odlična nadgradnja, saj je gibanje celotnega trupa postalo bolj fluidno, hkrati pa tudi močno in eksplozivno.

Vsem, ki bi želeli, da njihovo lastno gibanje postale bolj zavestno in jim s tem omogoči še drugačno svobodo, kot jo mogoče poznajo, bi priporočil oba programa, saj kot ju trenutno dojemam delujeta zelo komplementarno. Težko resnično presodim katera stvar je vplivala na kaj, lahko pa zagotovim, da so spremembe učinkovite in predvsem prijetne.

Zelo se veselim nadaljnega sodelovanja, saj me zanima kaj vse bova še odkrila in kakšen napredek se bo še pokazal."

Jan Marolt 

 

Morda strokovna pomoč pri načrtovanju, izvedbi in/ali spremljanju napredka na poti proti zasledovanju katerega izmed gibalnih ciljev, zanima tudi tebe?

Pošlji sporočilo za rezervacijo termina za posvet! (klik)


Želiš izvedeti kako izboljšaš fizično in kognitivno zmogljivost?

Prijavite se na e-novice.