Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Maša

"Mirno lahko rečem, da sem zelo dober znanec hudih bolečin v hrbtenici. Bolečine v križu sem začela čutiti pri svojih 14 letih kar je dve leti kasneje vodilo v nošenje steznika in obiske ortopedov. Vmes sem se ukvarjala s plesom in borilnimi veščinami tako da sem vedela, da nezadostno gibanje ne more biti vzrok mojim bolečinam.

Le-te so z leti postajale vedno hujše kar je vodilo do prve hude epizode v letu 2012 kjer nisem mogla hoditi več kot en teden. Te epizode so malo poniknile za kakšno leto, vendar me je stalna manjša bolečina v križu spremljala na vsakodnevni ravni. Pravzaprav življenja brez bolečin v križu sploh nisem poznala.

Epizode hudih bolečin so postajale vedno hujše in bolj pogoste - ostra bolečina, kjer so hrbtne mišice prešle v krč z izredno hudimi bolečinami v medenici in kolkih kjer se je bilo možno premikati samo s plazenjem po rokah. V letu 2016 se je to začelo ponavljati 2x na mesec. Včasih je bilo treba spati sede ali delno stoje ker je bilo nemogoče zdržati v ležečem položaju zgolj par sekund.

Številni pregledi pri ortopedih, magnetne resonance in drugi pregledi niso dali nobenih konkretnih odgovorov, zato sem iskala odgovore tudi drugje. Poskusila sem mnogo pristopov -  Ayurvedo, diatermijo, magnet, inter-X, fizioterapijo, manualno terapije, fascialno sproščanje, osteopatijo, pilates, bioresonanco, zelišča, tradicionalno kitajsko medicino na Kitajskem, rusko manualno medicino, bioenergetike, Domančičevo metodo, nastavitev atlasa, DNS, različne somatske pristope itd. tako v Sloveniji kot tudi izven Slovenije.

Ogromno pristopov vendar sem se premaknila k naslednjemu, ko mi prejšnji ni več pomagal. Različni pristopi so pomagali do različne mere, ampak bolečine v križu in medenici še vedno niso popolnoma izzvenele.

Daliborja sem prvič srečala na Fitnes kongresu na Bledu kjer je imel predavanje o fascii in fascialnem treningu. Takoj je pritegnil mojo pozornost saj sem se skozi moje iskanje začela zelo zanimati za fascio, ker so mi različni terapevti govorili o njenem pomenu, prav tako pa mi je fascialno sproščanje zelo pomagalo pri moji bolečini.

Ko sem slišala Daliborja govoriti o njegovem pristopu sem takoj vedela, da moram k njemu saj mi je njegov način pripovedovanja dajal občutek, da deluje zelo interdisciplinarno in točno na tkivih kjer še potrebujem usmeritev in pomoč. To potrditev sem dobila, ko sva se srečala na prvi uri.

Njegov pristop je bil že od začetka izredno profesionalen in dobro pripravljen, saj mi je napotke in navodila poslal že vnaprej pred srečanjem kjer sem tudi zabeležila vse moje dotedanje težave in izkušnje. Prav tako je bil del najinega dela vseboval dnevno beleženje prehrane, spanja in počutja kar mi je še dodatno potrdilo Daliborjev celosten pristop do težav s telesom.

Pri najinem delu je bilo zame izrednega pomena, da je Dalibor poskrbel, da sem razumela vse nepravilnosti, ki botrujejo k moji bolečini in katere strukturne izboljšave bi znale izboljšati stanje. Kot terapevt si je vzel čas in odgovoril na vsako moje vprašanje, katerih pa res ni bilo malo, sploh glede na vse terapije katere sem do tedaj že preizkusila. 

Največji doprinos k mojim težavam pri delu z Daliborjem je bil, da sem se prvič v življenju začela zavedati povezave med tlemi in stopali ter predvsem stopali, nogami in medenico. Navkljub mojim dolgoletnim plesnim izkušnjam in treniranju borilnim veščinam zaradi česar sem predvidevala, da imam visoko ozaveščenost telesa, se nekaterih mišic enostavno nisem zavedala, še posebej ne kakšno vlogo imajo pri celotnem delovanju telesa.

Šele preko dela z Daliborjem sem prvič ozavestila kakšno medsebojno vplivanje obstaja med deli telesa, dal pa mi je tudi vaje kako lahko zanemarjene dele ponovno ozavestim.

Bolečina ni še popolnoma izginila, vendar sem samo v treh srečanjih dosegla velik napredek, najpomembnejše zame pa je, da sem prejela dovolj znanja in ozaveščenosti delov telesa, da vem kako sami sebi pomagati naprej. Zaradi vseh izkušenj, ki jim imam s terapevtskim delom sem previdna pri izbiri terapevta, vendar lahko z gotovostjo rečem, da bi se vedno vrnila k Daliborju in verjetno se tudi bom po kakšen dodaten nasvet.

Delo z Daliborjem bi priporočala vsem, ki imajo kompleksne bolečine za katere ni lahko najti vzroka in potrebujejo celosten pristop, ki bo zajemal analizo in razumevanje delovanja celotnega telesa.

Za konec lahko dodam zgolj - hvala Dalibor, bil si eden odločilnejših korakov na moji poti k zdravju in življenje brez bolečine."

- Maša

 

*Naslovna slika je zgolj simbolična in naključno izbrana, medtem ko so omenjeni rezultati plod načrtnega dela in učinkovitih ter večkrat preverjenih strategij, ki so bile vseeno individualno prilagojene tako Mašinim željam, omejitvam kot tudi ciljem.

Morda strokovna pomoč pri načrtovanju, izvedbi in/ali spremljanju napredka na poti proti zasledovanju katerega izmed (gibalnih) ciljev, zanima tudi tebe?

Pošlji sporočilo za rezervacijo termina za posvet! (klik)


Želiš izvedeti kako izboljšaš fizično in kognitivno zmogljivost?

Prijavite se na e-novice.