Kako lahko tečeš hitreje in z manj napora?

Nekdo bi pričakoval, da so takšni rezultati posledica večjega obsega tekaškega treninga, treninga moči ali treninga tehnike teka. No, to do določene mere res lahko drži.

VENDAR, kaj pa, če že imaš velik obseg treningov in se je tvoj napredek ustavil, ali pa si tega zaradi vseh obveznosti, ki jih imaš, sploh ne moreš privoščiti in tečeš le enkrat, mogoče kdaj dvakrat, na teden?

Kljub temu pa si želiš bolj uživati v teku, doseči višjo hitrost, ob tem pa se manj utruditi in manj obremeniti celotno telo oziroma kar najbolj zmanjšati možnosti, da se poškoduješ.

No, jaz sem že en izmed takšnih tekačev. Približno enkrat na teden rad od doma tečem na Jamnik (naslovna slika). Bližnji hrib v okolici mojega doma.

Na 15-kilometrski trasi tako uživam v vonjavah gozda, v čudovitih razgledih, povezovanju z dihom, strmih klancih navzgor in približno 5-kilometrskem asfaltnem klancu navzdol, kjer lahko občutim višje hitrosti teka.

Še eden takšnih tekačev je Tomaž, podjetnik z obilo obveznostmi, ki teče v naravi 1x -2x / teden.

V preteklosti je pač tekel tako kot je vedel in znal skozi izkušnje, ki jih je dobil z občasnim tekom in obiskom tečaja tehnike teka. Poleg tega relativno redno opravi tudi kakšen trening moči.

Za 5 km tek je po lanski poletni pavzi septembra potreboval nekaj več kot 33 minut, kar nanese približno 6 min in 36 sekund na kilometer.

Podoben čas je dosegel tudi po 2 mesecih teka 1 x -2x / teden.

Po optimizaciji gibanja in dihanja je po dobrih dveh tednih in le dveh tekih tekel skoraj 1 minuto hitreje na kilometer in na enaki 5 km trasi dosegel čas 29 minut in 40 sekund. 

Ob tem, da je tekel hitreje, je bil njegov srčni utrip v povprečju nižji za skoraj 10 utripov na minuto v primerjavi s tekom po isti trasi v septembru.

Bi bil/a ti zadovoljen/na s takim napredkom?

Seveda, ko se odpravim v naravo, mi hitrost ni pomembna z vidika, da bi želel iz narave čim prej pobegniti, sem pa vesel, če je lahko izkusim in vidim/občutim več ;).

Te zanima kako bi pri teku in v naravi bolj užival/a tudi ti? Javi, da skupaj odkrijeva neizkoriščene možnosti :).

Pošlji sporočilo za rezervacijo termina za posvet! (klik)


Želiš izvedeti kako izboljšaš fizično in kognitivno zmogljivost?

Prijavite se na e-novice.