Mišljenje

Kako razsajanje novega virusa vpliva na naju?

Izkoristiva trenutne nepredvidene in neželene dogodke za rast.

 

Iskreno, kako si?

Upam, da si v redu, zdrav/a in da so zdravi tudi tvoji bližnji.

Skoraj nemogoče je, da do danes nisva bila v stiku z novim virusom. Mogoče nisva ravno zbolela, vendar informacije, ki prihajajo iz vsepovsod zagotovo vplivajo na najino kvaliteto življenja.

Meni zelo draga oseba se praktično dnevno bori z raznoraznimi okužbami, boleznimi in logističnimi izzivi na infekcijski kliniki, zato sem še toliko bolj povezan s trenutno situacijo. Ob tem sem kot podjetnik, kot marsikateri drugi, primoran reorganizirati način dela, saj je osebni stik omejen.

Tega moramo zaradi trenutne situacije nujno omejiti oziroma kolikor se pač da, nadomeščati s komunikacijo preko ostalih medijev. Kot verjetno veš dnevno sodelujem s športniki, podjetniki, zdravniki,  astmatiki, seniorji ipd., zato je tako postopanje še toliko bolj potrebno.

Bolezen COVID-19 bi namreč lahko neželeno vplivala tako na njih kot tudi na ostale v njihovi okolici.

Kakorkoli, seveda ni razloga za paniko, je pa smiselno, da se ohranja/pridobiva/širi zavedanje o medsebojni povezanosti in njenem možnem vplivu ter dvigne nivo pozornosti.

S tem namenom je nastal tudi tale zapis. Vse jasneje postaja kako bo trenutna situacija vplivala na najina življenja v prihodnje. Napovedi niso preveč vzpodbudne, vendar tako kot vedno tudi tokrat, prav zdaj ustvarjava skupno prihodnost.

Medtem, ko so nekateri v paniki in strahu, kar je na nek način glede na situacijo razumljivo, bi te rad povabil, da se mi pridružiš pri iskanju rešitev kako bi situacijo, kar se da, izkoristila za možnost skupne rasti.

Neželenih sprememb verjetno nikakor ne moreva preprečiti v celoti, verjamem pa da lahko posledice pomembno omiliva, ali trenutno situacijo izkoristiva celo za odskočno desko, z naslednjimi konkretnimi ukrepi:

 

Najprej 3 nepisana pravila:

1.

2.

3.

Šala :).

 

Tule se nadaljuje:

#1 Ostaniva doma in omejiva osebne stike

Jaz sem doma v prostovoljni samoizolaciji že od polovice prejšnjega tedna in bom ostal kolikor bo pač potrebno. Četudi nimava neomejenih zalog hrane in financ, verjamem, da imava obilo možnosti, da izkoristiva čas za ljubeče sobivanje z najbližjimi, kontemplacijo in rast.

Če se ti zdi, da stanje poganja strah in paniko, skušaj poiskati način kako se umiriti. Motna voda postane čistejša, ko pustimo, da se blato posede. Če je mogoče čista, a razburkana, ne skušaj umiriti valovanja na silo, npr. z vročim likalnikom. Verjetno veš, da naše telo večinoma sestavlja voda, torej…  

Za povezovanje z ostalim svetom izkoristiva sodobno tehnologijo (telefon & internet), za povezovanje z naravo pa ni nujno iti daleč. Nenazadnje smo tudi mi narava ;). To je podobno kot, ko kdo želi iti v vesolje, ampak mi smo že v vesolju. Mar ne?

No, zna biti, da je ta koncept komu, ki to bere, popolnoma tuj, zato je alternativa, da obiščeva tudi sosednji gozd, travnik in/ali reko oziroma nekaj čemur rečeš narava, pa v tem okolju ni drugih ljudi, ki bi predstavljali morebitno možnost okužbe.

Bo šlo? Če se ti zdi morda zgornji predlog ali bolje rečeno nujni ukrep prezahteven, se ti je težko umiriti, mi sporoči, pa ti bom pomagal poiskati alternativne rešitve. Sporočilo mi lahko posreduješ TULE (klik).

 

#2 Poskrbiva za ustrezno umivanje rok, higieno kašlja in upoštevajva navodila stroke

Več uporabnih informacij s strani stroke najdeš TUKAJ (klik). Do različnih vsebin in gradiv tako o okužbi kot tudi kako jo preprečiti pa TUKAJ (klik).

 

#3 Dihajva skozi nos ne glede na aktivnost

Dihanje skozi nos v nasprotju z dihanjem skozi usta pomaga ohranjati dihalne poti čiste, vlažne in odprte. Zakaj je to pomembno? Nos deluje kot filter, zato tisti zrak, ki ga vdihnemo, očisti. Nekatere raziskave nakazujejo, da dihanje skozi nos iz zraka očisti patogene organizme in celo viruse.

Da ne bo pomote, na tem mestu ne prodajam, da bo dihaje skozi nos zagotovo preprečilo okužbo z virusom SARS-CoV-2, saj zaenkrat mehanizem širjenja virusa ni najbolj znan niti strokovnjakom, ki se direktno ukvarjajo z virusom.

Kar želim povedati je, in kar je znano, da dihanje čistejšega zraka, za katerega poskrbijo naravni filtri v našem nosu, zmanjšajo možnosti za prenos kapljičnih okužb in dovzetnost dihal za okužbo, če so dražena zaradi vdihnjenih nečistoč.

Vlažnost dihal je prav tako lažje ohranjati, če dihamo skozi nos. Če si kdaj želel/a očistiti ogledalo, verjetno tega nisi počel/a na način, da si izdihnil/a skozi nos. Drži? Izdihnil/a si skozi usta in na ta način izdihnil/a več vode. Če ne verjameš, izvedi poskus na najbližjem ogledalu ali steklu :).

To pa pomeni, da če dihamo skozi usta, da je sluznica dihal hitreje bolj suha in s tem dovzetnejša za okužbe.

In nenazadnje, če naše dihalne poti niso odprte oziroma je prehod omejen, se kaj hitro zgodi, da začnemo dihati skozi usta in s tem izgubimo naravno zaščito naših dihal oziroma jih postavimo v ranljivejši položaj.

Več o tem kako ti usmerjen dih lahko še dodatno koristi si lahko prebereš TUKAJ (klik).

 

#4 Pitje večjih količin vode in uživanje hranilno bogate hrane

O ohranjanju vlažne sluznice dihalnih poti in pomembnosti tega sem pisal že kakšno vrstico višje. Poleg tega pa bo na vsebnost vode v našem telesu vplival tudi njen vnos. Ne bo odveč, če bomo v obdobju novega virusa spili kakšen deciliter vode več kot običajno priporočenih 2-3 L.

Ob tem naj bi po nekaterih nepreverjenih informacijah tudi poskrbeli, da viruse in ostalo nesnago spravimo v želodec, kjer želodčna kislina poskrbi, da neželene »substance« lažje prebavimo. Ne gre pa pretiravati z vnosom katerih koli drugih »substanc« (ne jejva več kot rabiva), saj nama takšno početje lahko precej oteži prihodnost ;).

Stanje na trgovskih policah pred dnevi je pokazalo, da so se ljudje založili s hrano in WC papirjem. Nisem se sicer spuščal v podrobnosti izbir nakupov, ampak upam, da niso ljudje kupovali samo tiste hrane, ki bo zgolj opravičila nakup WC papirja :).

Torej, zaželen je vnos ne le energetsko bogate hrane, temveč takšne, ki bo hranilno bogata in bo zadostila potrebam tako makrohranil (beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob) kot tudi mikrohranil (vitaminov in mineralov). Oboje ob primernem vnosu bo namreč dodatno prispevalo k naši odpornosti.  

Svojo kalorično in hranilno vrednost zaužitega lahko sam/a preprosto preveriš TUKAJ (klik).

 

#5 Gibanje

Gibanje vsekakor lahko predstavlja pomemben gradnik zdravja in pripomore h krepitvi močnega imunskega sistema, vendar kot sem že velikokrat dejal gibanje samo po sebi ni zdravo, dokler ne poznamo in postavimo v kontekst njegove kvalitete, intenzivnosti in količine (optimizacija gibanja).

Naprimer tudi pitje 5 L onesnažene, vrele vode ne bo smiselno, če želimo ostati zdravi, pa čeprav vemo, da je vnos vode zaželen.

Da pa tokrat ne zaidemo predaleč, naj bo osnovno priporočilo, da se gibajmo nekako toliko kot do zdaj, skladno z upoštevanjem ukrepa #1.

Gibanje, ki predstavlja možnost poškodb (npr. hoja v visokogorju, neindividualizirani online vadbeni programi ipd.) posledično lahko vodi do izpostavljanja okužbi, ogrožanja ostalih, ali v najslabšem možnem primeru nezmožnosti, da bi ti kdo sploh pomagal, saj je zdravstvo zelo blizu meja svojih zmožnosti.

Kakšen počep, namesto tretjega obiska hladilnika v eni uri, tudi ne bo odveč, da resetiraš svojo glavo, res pa ni potrebe, da z energijo, ki jo imaš na voljo razsipaš in se z gibanjem izčrpavaš, da pozabiš na trenutno situacijo ali da »pokuriš« presežek energetskega vnosa hrane.   

Včasih pri »tolaženju« (beri redno obiskovanje hladilnika ali predalnika s priboljški več kot 1x / 3-5 ur) s hrano pomaga tudi, če še preden kaj pojemo, spijemo pol litra vode ;). 

 

#6 Spremljanje medijev omejiva na minimum

Že dolgo časa je znano, da tisti, ki ne spremljajo medijev lahko ostanejo neinformirani, če pa jih spremljajo pa se lahko zgodi, da so dezinformirani (=dobijo napačne informacije).

Poleg tega neprestano spremljanje informacij ustvarja dodaten stres, ki ga mislim, da imamo že povsem dovolj, četudi ga ne dodajamo. Se strinjaš?

Zato, preveri novice morda enkrat na dan za 10 min, na čim bolj relevantnih virih (socialni mediji skoraj zagotovo niso najboljša izbira ;)). Med take bi lahko uvrstila NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) in RTV.

 

#7 Bodiva preudarna s porabo sredstev

Razporeditev sredstev in usmerjanje pozornosti sta tokrat še toliko bolj zaželeni kvaliteti posameznika. Za gibanje in hrano lahko rečem, da poskrbiva, da ju ne bo ne preveč, ne premalo, ampak ravno dovolj :).

Koliko je to, je odvisno od trenutnih potreb. Če na tem mestu morda potrebuješ pomoč pri iskanju primernega ravnovesja, mi piši TULE (klik).

Prav tako ne pozabiva, da življenje teče dalje, in namesto tega, da se popolnoma odklopiva od življenja poiščiva načine kako bova poskrbela zase in za svoje bližnje. To, da bereva knjige, meditirava, se učiva ipd., kar priporočajo tudi nekateri strokovnjaki je super, a ne pozabiva ustvarjati dodatne vrednosti.  

Ta bo po mojem mnenju zagotovo v prihodnje postajalo vedno bolj pomembno.

To kar bomo dajali, bomo tudi prejemali.

 

Skratka, seznam ukrepov in priporočil bi se lahko, kljub temu, da sem skušal izpostaviti najpomembnejše, nadaljeval, a če strnem napisano in kar se mi zdi trenutno izrednega pomena v le v dva napotka bi rekel: 

- skrbi za svoje zdravje

in

- skrbi za zdravje okolja v katerem si.

 

»Ja, nič takega, kar ne bi vedeli že prej«, se mogoče zdi komu. Pa to RES počnemo? Smo to RES počeli???

 

Zdaj imamo, kar imamo, zato pazi nase in na svoje najbližje. Vseeno raziskuj, vendar ne preizkušaj mej za vsako ceno, saj ohranitev zdravja postaja ena izmed najvišje cenjenih vrednot.

Skupaj, pa čeprav navidez narazen, nam bo uspelo.

Želim ti/vam da ostaneš/ostanete zdravi in vse dobro,

Dalibor

 

P.S. Nekaj časa nazaj sem pisal tudi o medsebojni povezanosti na področju gibanja. In če je bil ta zapis še ne dolgo nazaj za koga filozofiranje, danes, ko se praktično cel svet sooča z virusom, postaja le-ta popolnoma razumljiv. Do njega prideš s klikom TUKAJ (klik).

 

P.P.S. In odgovor za vse tiste, ki me sprašujete ali še delam. Ja, svoja znanja in izkušnje še vedno delim tudi v tem času samoizolacije, le komunikacija je prilagojena v obliko E-sporočil, klicev & videoklicev.

Torej, če bi rad/a izvedel/la kvaliteten individualno prilagojen trening, končno uredil/a prehrano, z dihanjem izboljšal/a odpornost in pri tem potrebuješ strokovno usmeritev mi piši TUKAJ (klik).

Vse to se, da narediti v varnem in udobnem prostoru s povezavo do interneta, ki ga uporabiva za medij.

Glede na to, da nama je fizični stik onemogočen, ti žal ne morem pomagati z vso opremo in tehnologijo, ki jo uporabljam, z manualno obravnavo in dodatnimi usmeritvami z dotikom. Zaradi tega, sem nekaterim svojim storitvam, ki omogočajo komunikacijo na daljavo znižal ceno za več kot 20 %.

Ponudbo lahko preveriš TUKAJ (klik).

Več blogov

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Primož

 


Primož je svoje misli po najinem sodelovanju strnil takole:

 

"Po nekaj letih kroničnih težav s hrbtom,...

Preberi več

Bamboo in Panda

Zakaj Bamboo? Zakaj Panda? Zakaj pa ne?

Velikokrat se mi je že zgodilo, da sem ob iskanju odgovorov naletel na nova vprašanja. Vam tudi?

Včasih se mi...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Staša

Moja izkušnja v gibanju

 

Nepričakovan obisk

"Kmalu po najhujši koronski zimi nas je nenapovedano obiskal...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Tadej

"Večino delovnega časa preživim za mizo, na stolu, pred računalnikom. Vendar to ni največja težava, v katero...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Jan Marolt

"V zadnjem letu so me začeli zanimati različni gibalni koncepti in načini kako se s svojim telesom še bolj...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Barbara

"Daliborja sem spoznala povsem po naključju, vendar sem res vesela, da sta se najini poti križali.

Večino svojih...

Preberi več

Je za sključeno telesno držo res kriva sodobna tehnologija?

Telesna drža se večinoma ohranja nezavedno, zato je ta na nek način tudi odraz nezavednega. In ne, za našo držo...

Preberi več

Kako oblikovati želene navade, ki bodo lahkotno vodile do izbranih ciljev?

Minilo je že skoraj eno leto od oblikovanja ciljev za leto 2020. Me prav zanima komu se bodo letos vsi uresničili?...

Preberi več

Postani ambasador/ka optimiziranega gibanja!

Išče se nekdo, ki bi rad izboljšal svojo telesno držo, vzdržljivost, moč, pozornost, kvaliteto spanja in...

Preberi več

Na kateri točki preprečevanje bolezni zahteva višji davek kot bolezen sama?

Nošenje maske z namenom preprečevanja prenosa kapljičnih okužb ima svoj smisel, ne gre pa prezreti, da ima...

Preberi več

Usmerjeno dihanje lahko izboljša odpornost?

Proces dihanja je ena najpomembnejših funkcij našega organizma. Tako potek dihanja uravnava in pogojuje tudi...

Preberi več

Pridruži se mi pri rasti zdrave, srečne in močne skupnosti

Ta zapis je namenjen moji skupnosti iz dveh razlogov ter z željo:

a) da ponudim večdimenzionalno podporo tebi,...

Preberi več

Vrata so na široko odprta, a skoznje lahko stopi le vsak sam.

Vstopite v prvi lesen squash center na svetu in raziščite vso notranjost Squashland-a v 3D.

Verjamem, da ste za...

Preberi več

Kako izboljšati uporabnost zaščitnih mask?

Zaščitne maske niso že same po sebi zagotovilo, da bi lahko popolnoma preprečili prenos kapljičnih okužb. Med...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Tomaž

Tomaž je en izmed tistih, ki so s pomočjo mojih navodil trenirali doma, še preden je bilo to praktično določeno...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Nika

Nika je še ena izmed tistih, ki so s pomočjo mojih navodil trenirali doma, še preden je bilo to praktično...

Preberi več

Analiza telesne drže

Z analizo telesne drže do boljšega zdravja.

Neustrezna telesna drža ne omogoča učinkovitega gibanja in omejuje...

Preberi več

Ne na glavo, ampak z glavo

Napredek v moči, gibljivosti, vzdržljivosti ali katerikoli drugi sposobnosti je mogoč le ob iskanju meja, vendar...

Preberi več

V prihodnje še več za vas!

Z veseljem sporočam novico, da vsi tisti, ki bi radi rehabilitirali poškodbe, delovali z namenom preprečevanja...

Preberi več

Privzgojeni vzorci, težka in okorna obleka, ne potrebujem vas!

"Nihanje razpoloženja, telesne teže in volje do življenja, pomanjkanje potrpežljivosti, pa nikoli pomanjkanja...

Preberi več

Poiščite svojo optimalno telesno držo!

Pravijo, da slika pove več kot tisoč besed. Glede na to, da sta v tokratnem prispevku že dve fotografiji in...

Preberi več

Zakaj je smiselno mešati jabolka in hruške?

Jabolk in hrušk naj ne bi mešali med seboj. Pa vendar se mi zdi to smiselno.

Naj razložim zakaj.

Jabolko med...

Preberi več

Večdimenzionalno gibanje

Ste kdaj razmišljali kaj VSE vpliva na naše gibanje? Kaj je potrebno nasloviti, če želimo postati bolj gibalno...

Preberi več

Wim Hof in/ali Michael Jordan?

Verjamem, da poznaš vsaj eno osebo iz naslova. Nisem pa prepričan, če veš kaj imata skupnega in kar je še...

Preberi več

Je**ni izgovor(i)? #1

Je ali ni izgovor? Jih je celo več? To je večno vprašanje, na katerega ni tako lahko najti odgovora.

Ne vem,...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Maša

"Mirno lahko rečem, da sem zelo dober znanec hudih bolečin v hrbtenici. Bolečine v križu sem začela čutiti pri...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Haris Ćoralić

"Moje ime je Haris Ćoralić in sem se že 2 leti in pol, skoraj 3, soočal s težavo, in sicer z bolečinami v...

Preberi več

Vzrok ali posledica?

Rešujemo vzroke ali posledice?

Vsi smo si že kdaj zaželeli, da se določene stvari ne bi nikdar ponovile. Morda se že od otroštva soočate s...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Darja

»Preveč sedenja za računalnikom in ne vedno pravo razgibavanje sta pripomogla, da so se mi z leti nakopičile...

Preberi več

mnoge poti

Od poškodbe, prek diagnoz in operacij, naposled do rešitve - Sonjina zgodba

Z naslednjim nekoliko daljšim zapisom želim opozoriti, da se vztrajnost izplača. Upam, da ne bo razumljeno...

Preberi več

kentavrova zgodba

Zgodba, ki spominja na kentavrovo

Da je ta spletna stran, ki bo v bodoče zbirala in podajala informacije (o gibanju, prehranjevanju, načinu...

Preberi več

V vednost

Če ste namenoma obiskali moj blog Bamboo & Panda, veste, zakaj ste tu. Če ste nanj naleteli po naključju, berite...

Preberi več

Ste v nevarnosti?

Če ste mogoče kdo izmed tistih, ki si želite varnosti, obvezno preberite spodnji sestavek. Lahko, da ste v...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Teodora

"Bolečina v zgornjem delu hrbta in v predelu lopatic je moja stalnica že več kot desetletje. Če vam povem, da...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Jerca

"Trenutno na vprašanje: »Kje pa ti živiš?« odgovorim z odgovorom: »V mojem kovčku«. Moja stalnica je...

Preberi več

Podarimo si čas!

Pozdravljen/a v božično jutro,

rad bi ti podaril čas.

Vem, morda za koga zgornji stavek zveni kot nekoliko čudno,...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Peter

"Pred slabim letom dni so se mi začele pojavljati bolečine v križnem delu hrbtenice. S prijateljem sva zelo hitro...

Preberi več

Zgodbe, ki jih pišemo skupaj - Matej

Na priloženih slikah je Matej, še en izmed tistih, s katerim sva v treh srečanjih uspela doseči izrazitejšo...

Preberi več

8-tedenski spletni tekaški program

Želiš izvajati sistematičen trening teka, z intenzivnostjo, ki je tekom programa sproti prilagajana tvojemu...

Preberi več

Zakaj je bolje, da dihaš skozi nos namesto skozi usta?

- Ker z dihanjem skozi nos lažje ohranjaš nižjo frekvenco dihanja in s tem povečaš absorpcijo kisika za okoli...

Preberi več

Tudi tebe bolijo kolena med hojo ali pa med tekom?

Pred leti sem po hitrejšem vzponu in spustu s Triglava po Tominškovi poti, prvič resneje v življenju začutil,...

Preberi več

Kako ti lahko koristi simulacija višinskega treninga?

Za nekatere koristi višinskega treninga se ti ni nujno potrebno odpraviti v višje ležeče predele ali bivati v...

Preberi več

Sprememba skoliotične drže

Mateja je še ena tistih, s katero sva v treh srečanjih v treh tednih poskrbela za izrazitejšo spremembo njene...

Preberi več

Izjemno učinkovit primer treninga za športnike

Trening ponavljajočih se šprintov v hipoksiji (zadržan dih po izdihu), ki mu sledi prostovoljna hipoventilacija...

Preberi več

Kako je najbolje dihati med tekom?

Če se srečuješ s tem vprašanjem, se zelo verjetno nahajaš med tistimi tekači, ki jih zanima kako bi lahko...

Preberi več

Odgovor na večno dilemo o tem, ali je tek zdrav in koristen

Če tečeš, se poškoduješ. Če želiš shujšati, nikar ne izberi teka, saj tek celo redi. Tečejo samo tisti, ki...

Preberi več

Gibalni koncept, ki bi ga moral poznati vsak

Ne glede na to, ali si vrhunski/a športnik/ca, ti gibanje predstavlja rekreacijo ali hobi, večino časa presediš...

Preberi več

Fascialni trening

Fascialni trening I.

Dandanes lahko informacije o treningu srečamo praktično povsod. Nasveti iz osebnih izkušenj, dognanja iz sveta...

Preberi več

Počepnete kot stara mama?

Bi tudi kdo izmed vas želel dvigniti kvaliteto gibanja in s tem bivanja? Verjamem, da nisem edini.

Pa veste, kako...

Preberi več

Be water my friend?

Vsak izmed nas je zagotovo že kdaj slišal, da brez vode ni življenja. Nekatere je ta teza prepričala do te mere,...

Preberi več

Gibalna diagnostika in individualizacija sta nujni!

Izkušnje in znanja kažejo, da največjo vrzel med uspehom in neuspehom predstavlja iskanje vzrokov trenutnega...

Preberi več

meritev telesne sestave

Normalna telesna teža

Ste se že kdaj srečali z vprašanjem »Kakšna naj bi bila normalna telesna teža?« V nadaljevanju najprej skozi...

Preberi več

Razmišljam o hrani

Nekdo, ki ceni obline, bi mi glede na moj zunanji videz morda rekel, da o hrani razmišljam premalo. Nekomu, ki ga...

Preberi več

Young coconut, fresh! Đes?

Mladi in sveži kokosi oziroma predvsem kokosova voda se ponaša z marsikaterimi pozitivnimi učinki, ki glede na...

Preberi več


Želiš izvedeti kako izboljšaš fizično in kognitivno zmogljivost?

Prijavite se na e-novice.