Kako razsajanje novega virusa vpliva na naju?

17.03.2020

Izkoristiva trenutne nepredvidene in neželene dogodke za rast. PREBERI VEČ...

Iskreno, kako si?

Upam, da si v redu, zdrav/a in da so zdravi tudi tvoji bližnji.

Skoraj nemogoče je, da do danes nisva bila v stiku z novim virusom. Mogoče nisva ravno zbolela, vendar informacije, ki prihajajo iz vsepovsod zagotovo vplivajo na najino kvaliteto življenja.

Meni zelo draga oseba se praktično dnevno bori z raznoraznimi okužbami, boleznimi in logističnimi izzivi na infekcijski kliniki, zato sem še toliko bolj povezan s trenutno situacijo. Ob tem sem kot podjetnik, kot marsikateri drugi, primoran reorganizirati način dela, saj je osebni stik omejen.

Tega moramo zaradi trenutne situacije nujno omejiti oziroma kolikor se pač da, nadomeščati s komunikacijo preko ostalih medijev. Kot verjetno veš dnevno sodelujem s športniki, podjetniki, zdravniki,  astmatiki, seniorji ipd., zato je tako postopanje še toliko bolj potrebno.

Bolezen COVID-19 bi namreč lahko neželeno vplivala tako na njih kot tudi na ostale v njihovi okolici.

Kakorkoli, seveda ni razloga za paniko, je pa smiselno, da se ohranja/pridobiva/širi zavedanje o medsebojni povezanosti in njenem možnem vplivu ter dvigne nivo pozornosti.

S tem namenom je nastal tudi tale zapis. Vse jasneje postaja kako bo trenutna situacija vplivala na najina življenja v prihodnje. Napovedi niso preveč vzpodbudne, vendar tako kot vedno tudi tokrat, prav zdaj ustvarjava skupno prihodnost.

Medtem, ko so nekateri v paniki in strahu, kar je na nek način glede na situacijo razumljivo, bi te rad povabil, da se mi pridružiš pri iskanju rešitev kako bi situacijo, kar se da, izkoristila za možnost skupne rasti.

Neželenih sprememb verjetno nikakor ne moreva preprečiti v celoti, verjamem pa da lahko posledice pomembno omiliva, ali trenutno situacijo izkoristiva celo za odskočno desko, z naslednjimi konkretnimi ukrepi:

 

Najprej 3 nepisana pravila:

1.

2.

3.

Šala :).

 

Tule se nadaljuje:

#1 Ostaniva doma in omejiva osebne stike

Jaz sem doma v prostovoljni samoizolaciji že od polovice prejšnjega tedna in bom ostal kolikor bo pač potrebno. Četudi nimava neomejenih zalog hrane in financ, verjamem, da imava obilo možnosti, da izkoristiva čas za ljubeče sobivanje z najbližjimi, kontemplacijo in rast.

Če se ti zdi, da stanje poganja strah in paniko, skušaj poiskati način kako se umiriti. Motna voda postane čistejša, ko pustimo, da se blato posede. Če je mogoče čista, a razburkana, ne skušaj umiriti valovanja na silo, npr. z vročim likalnikom. Vejetno veš, da naše telo večinoma sestavlja voda, torej…  

Za povezovanje z ostalim svetom izkoristiva sodobno tehnologijo (telefon & internet), za povezovanje z naravo pa ni nujno iti daleč. Nenazadnje smo tudi mi narava ;). To je podobno kot, ko kdo želi iti v vesolje, ampak mi smo že v vesolju. Mar ne?

No, zna biti, da je ta koncept komu, ki to bere, popolnoma tuj, zato je alternativa, da obiščeva tudi sosednji gozd, travnik in/ali reko oziroma nekaj čemur rečeš narava, pa v tem okolju ni drugih ljudi, ki bi predstavljali morebito možnost okužbe.

Bo šlo? Če se ti zdi morda zgornji predlog ali bolje rečeno nujni ukrep prezahteven, se ti je težko umiriti, mi sporoči, pa ti bom pomagal poiskati alternativne rešitve. Sporočilo mi lahko posreduješ TULE (klik).

 

#2 Poskrbiva za ustrezno umivanje rok, higieno kašlja in upoštevajva navodila stroke

Več uporabnih informacij s strani stroke najdeš TUKAJ (klik). Do različnih vsebin in gradiv tako o okužbi kot tudi kako jo preprečiti pa TUKAJ (klik).

 

#3 Dihajva skozi nos ne glede na aktivnost

Dihanje skozi nos v nasprotju z dihanjem skozi usta pomaga ohranjati dihalne poti čiste, vlažne in odprte. Zakaj je to pomembno? Nos deluje kot filter, zato tisti zrak, ki ga vdihnemo, očisti. Nekatere raziskave nakazujejo, da dihanje skozi nos iz zraka očisti patogene organizme in celo viruse.

Da ne bo pomote, na tem mestu ne prodajam, da bo dihaje skozi nos zagotovo preprečilo okužbo z virusom SARS-CoV-2, saj zaenkrat mehanizem širjenja virusa ni najbolj znan niti strokovnjakom, ki se direktno ukvarjajo z virusom.

Kar želim povedati je, in kar je znano, da dihanje čistejšega zraka, za katerega poskrbijo naravni filtri v našem nosu, zmanjšajo možnosti za prenos kapljičnih okužb in dovzetnost dihal za okužbo, če so dražena zaradi vdihnjenih nečistoč.

Vlažnost dihal je prav tako lažje ohranjati, če dihamo skozi nos. Če si kdaj želel/a očistiti ogledalo, verjetno tega nisi počel/a na način, da si izdihnil/a skozi nos. Drži? Izdihnil/a si skozi usta in na ta način izdihnil/a več vode. Če ne verjameš, izvedi poskus na najbližjem ogledalu ali steklu :).

To pa pomeni, da če dihamo skozi usta, da je sluznica dihal hitreje bolj suha in s tem dovzetnejša za okužbe.

In nenazadnje, če naše dihalne poti niso odprte oziroma je prehod omejen, se kaj hitro zgodi, da začnemo dihati skozi usta in s tem izgubimo naravno zaščito naših dihal oziroma jih postavimo v ranljivejši položaj.

Več o tem kako ti usmerjen dih lahko še dodatno koristi si lahko prebereš TUKAJ (klik).

 

#4 Pitje večjih količin vode in uživanje hranilno bogate hrane

O ohranjanju vlažne sluznice dihalnih poti in pomembnosti tega sem pisal že kakšno vrstico višje. Poleg tega pa bo na vsebnost vode v našem telesu vplival tudi njen vnos. Ne bo odveč, če bomo v obdobju novega virusa spili kakšen deciliter vode več kot običajno priporočenih 2-3 L.

Ob tem naj bi po nekaterih nepreverjenih informacijah tudi poskrbeli, da viruse in ostalo nesnago spravimo v želodec, kjer želodčna kislina poskrbi, da neželene »substance« lažje prebavimo. Ne gre pa pretiravati z vnosom katerih koli drugih »substanc« (ne jejva več kot rabiva), saj nama takšno početje lahko precej oteži prihodnost ;).

Stanje na trgovskih policah pred dnevi je pokazalo, da so se ljudje založili s hrano in WC papirjem. Nisem se sicer spuščal v podrobnosti izbir nakupov, ampak upam, da niso ljudje kupovali samo tiste hrane, ki bo zgolj opravičila nakup WC papirja :).

Torej, zaželen je vnos ne le energetsko bogate hrane, temveč takšne, ki bo hranilno bogata in bo zadostila potrebam tako makrohranil (beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob) kot tudi mikrohranil (vitaminov in mineralov). Oboje ob primernem vnosu bo namreč dodatno prispevalo k naši odpornosti.  

Svojo kalorično in hranilno vrednost zaužitega lahko sam/a preprosto preveriš TUKAJ (klik).

 

#5 Gibanje

Gibanje vsekakor lahko predstavlja pomemben gradnik zdravja in pripomore h krepitvi močnega imunskega sistema, vendar kot sem že velikokrat dejal gibanje samo po sebi ni zdravo, dokler ne poznamo in postavimo v kontekst njegove kvalitete, intenzivnosti in količine (optimizacija gibanja).

Naprimer tudi pitje 5 L onesnažene, vrele vode ne bo smiselno, če želimo ostati zdravi, pa čeprav vemo, da je vnos vode zaželen.

Da pa tokrat ne zaidemo predaleč, naj bo osnovno priporočilo, da se gibajmo nekako toliko kot do zdaj, skladno z upoštevanjem ukrepa #1.

Gibanje, ki predstavlja možnost poškodb (npr. hoja v visokogorju, neindividualizirani online vadbeni programi ipd.) posledično lahko vodi do izpostavljanja okužbi, ogrožanja ostalih, ali v najslabšem možnem primeru nezmožnosti, da bi ti kdo sploh pomagal, saj je zdravstvo zelo blizu meja svojih zmožnosti.

Kakšen počep, namesto tretjega obiska hladilnika v eni uri, tudi ne bo odveč, da resetiraš svojo glavo, res pa ni potrebe, da z energijo, ki jo imaš na voljo razsipaš in se z gibanjem izčrpavaš, da pozabiš na trenutno situacijo ali da »pokuriš« presežek energetskega vnosa hrane.   

Včasih pri »tolaženju« (beri redno obiskovanje hladilnika ali predalnika s priboljški več kot 1x / 3-5 ur) s hrano pomaga tudi, če še preden kaj pojemo, spijemo pol litra vode ;). 

 

#6 Spremljanje medijev omejiva na minimum

Že dolgo časa je znano, da tisti, ki ne spremljajo medijev lahko ostanejo neinformirani, če pa jih spremljajo pa se lahko zgodi, da so dezinformirani (=dobijo napačne informacije).

Poleg tega neprestano spremljanje informacij ustvarja dodaten stres, ki ga mislim, da imamo že povsem dovolj, četudi ga ne dodajamo. Se strinjaš?

Zato, preveri novice morda enkrat na dan za 10 min, na čim bolj relevantnih virih (socialni mediji skoraj zagotovo niso najboljša izbira ;)). Med take bi lahko uvrstila NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) in RTV.

 

#7 Bodiva preudarna s porabo sredstev

Razporeditev sredstev in usmerjanje pozornosti sta tokrat še toliko bolj zaželeni kvaliteti posameznika. Za gibanje in hrano lahko rečem, da poskrbiva, da ju ne bo ne preveč, ne premalo, ampak ravno dovolj :).

Koliko je to, je odvisno od trenutnih potreb. Če na tem mestu morda potrebuješ pomoč pri iskanju primernega ravnovesja, mi piši TULE (klik).

Prav tako ne pozabiva, da življenje teče dalje, in namesto tega, da se popolnoma odklopiva od življenja poiščiva načine kako bova poskrbela zase in za svoje bližnje. To, da bereva knjige, meditirava, se učiva ipd., kar priporočajo tudi nekateri strokovnjaki je super, a ne pozabiva ustvarjati dodatne vrednosti.  

Ta bo po mojem mnenju zagotovo v prihodnje postajalo vedno bolj pomembno.

To kar bomo dajali, bomo tudi prejemali.

 

Skratka, seznam ukrepov in priporočil bi se lahko, kljub temu, da sem skušal izpostaviti najpomembnejše, nadaljeval, a če strnem napisano in kar se mi zdi trenutno izrednega pomena v le v dva napotka bi rekel: 

- skrbi za svoje zdravje

in

- skrbi za zdravje okolja v katerem si.

 

»Ja, nič takega, kar ne bi vedeli že prej«, se mogoče zdi komu. Pa to RES počnemo? Smo to RES počeli???

 

Zdaj imamo, kar imamo, zato pazi nase in na svoje najbližje. Vseeno raziskuj, vendar ne preizkušaj mej za vsako ceno, saj ohranitev zdravja postaja ena izmed najvišje cenjenih vrednot.

Skupaj, pa čeprav navidez narazen, nam bo uspelo.

Želim ti/vam da ostaneš/ostanete zdravi in vse dobro,

Dalibor

 

P.S. Nekaj časa nazaj sem pisal tudi o medsebojni povezanosti na področju gibanja. In če je bil ta zapis še ne dolgo nazaj za koga filozofiranje, danes, ko se praktično cel svet sooča z virusom, postaja le-ta popolnoma razumljiv. Do njega prideš s klikom TUKAJ (klik).

 

P.P.S. In odgovor za vse tiste, ki me sprašujete ali še delam. Ja, svoja znanja in izkušnje še vedno delim tudi v tem času samoizolacije, le komunikacija je prilagojena v obliko E-sporočil, klicev & videoklicev.

Torej, če bi rad/a izvedel/la kvaliteten individualno prilagojen trening, končno uredil/a prehrano, z dihanjem izboljšal/a odpornost in pri tem potrebuješ strokovno usmeritev mi piši TUKAJ (klik).

Vse to se, da narediti v varnem in udobnem prostoru s povezavo do interneta, ki ga uporabiva za medij.

Glede na to, da nama je fizični stik onemogočen, ti žal ne morem pomagati z vso opremo in tehnologijo, ki jo uporabljam, z manualno obravnavo in dodatnimi usmeritvami z dotikom. Zaradi tega, sem nekaterim svojim storitvam, ki omogočajo komunikacijo na daljavo znižal ceno za več kot 20 %.

Ponudbo lahko preveriš TUKAJ (klik).


Želite biti obveščeni o aktualnih treningih, novicah, seminarjih in delavnicah?

Prijavite se na e-novice.